Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Het nut van vitamine E voor uw paard

Vitamine E voor mijn paard


Bescherming van gezonde cellen

Vitamine E is een antioxidant die het lichaam van je paard helpt bij het beschermen van gezonde cellen, de afvoer van afvalstoffen en zorgt dat de spieren van je paard gezond en soepel blijven. Ook helpt vitamine E bij de afvoer van afvalstoffen die ontstaan door inspanning van de spieren (melkzuur). Hoe zwaarder de prestaties die een paard moet leveren, hoe hoger de behoefte aan vitamine E wordt. Vitamine E helpt bovendien de longen aan een betere opname van zuurstof en heeft dus een positief effect op de prestaties.


Tekort aan vitamine E

Bij paarden met een tekort aan vitamine E kunnen problemen ontstaan in de spierspanning. Zo herstellen ze minder goed na een flinke training en hebben ze moeite om hun spieren te ontspannen waardoor er spiertrillingen kunnen ontstaan. Ook bij stress kan spanning in de spieren ontstaan en hebben paarden een verhoogde behoefte aan vitamine E. Vers gras bevat veel vitamine E, waardoor een tekort aan vitamine E in de zomer vaak niet het geval is. Krijgt je paard ook veel ruwvoer? Dan kan het aanvullen van vitamine E nodig zijn.


Selenium

Ook selenium is een antioxidant en versterkt in combinatie met vitamine E de bescherming van de cellen van je paard en de stofwisseling van de spieren. Selenium ondersteunt daarnaast de weerstand, een goede vachtconditie en de spermakwaliteit van hengsten.


Seleniumtekort

Een mindere weerstand, stagnering in de groei, stijve spieren en algehele lusteloosheid kunnen veroorzaakt worden door een seleniumtekort. Staat je paard op zandgrond? Dan kan het voorkomen dat het gras en hooi van deze bodem (te) weinig selenium bevat. Gras en hooi van kleigrond bevat vaak meer selenium. 


Seleniumoverschot

Denk je je paard te helpen door extra selenium te geven? Dit kan gevaarlijk zijn! Als je paard teveel selenium binnenkrijgt kan een seleniumvergiftiging het gevolg zijn. Je herkent een vergiftiging aan diarree, zweten, trillen, koliek en een verhoogde hartslag en ademhaling. Doordat een overschot aan selenium niet wordt uitgeplast maar in het lichaam wordt opgeslagen, kan het resulteren in haaruitval in de manen en staart en het loslaten van hoorn in de hoef. Hou je daarom altijd aan de dagelijkse dosering.


L-Lysine

In sommige vitamine E producten is L-Lysine toegevoegd. Dit is een belangrijk aminozuur (eiwit bouwsteen) dat de weerstand en het afweersysteem van paarden ondersteunt. Ook is L-Lysine belangrijk voor het herstel en de groei van weefsel doordat het collageenvormende eigenschappen heeft. Daarnaast wordt calcium makkelijker opgenomen door L-Lysine en wordt de aanmaak van bot verbeterd. 

Klik hier voor onze supplementen met Vitamine E

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

Delen: