Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Help je paard door de wintervacht

Help je paard door de wintervacht

Het voorjaar komt er aan en dat betekent hogere temperaturen, langere dagen en weer vaker bij daglicht genieten van je paard. Tegelijkertijd geven langere dagen je paard het signaal om de winterharen los te laten. Deze loslatende haren kunnen je paard irriteren en zelf word je er ook niet blij van. Je helpt je paard tijdens de verharing het beste met een grondige poetsbeurt. Hiermee stimuleer je de bloedsomloop van de huid, verwijder je vuil en oud haar en wordt het huidvet gelijkmatig over de vacht verdeeld. Zo ziet de vacht er weer op zijn best uit!


Geluksmomentje

Bovendien is zo'n poetsbeurt het moment bij uitstek om de huid van je paard te controleren op gevoelige plekjes en wondjes. En last but not least: borstelen is ook ontspanning en een kwaliteitsmomentje samen. Paarden die in deze periode op stal staan, geef je bij voorkeur dagelijks een goede poetsbeurt. Daarnaast is het fijn als je paard dagelijks de gelegenheid heeft om te rollen (dus even zonder deken...).

Wel of niet iets bijvoeren?

Gezonde paarden die voldoende voedingstoffen krijgen en regelmatig geborsteld worden, verharen normaal gesproken binnen enkele weken en hebben dan weer een mooie glanzende zomervacht. Het bijvoeren van supplementen of het geven van een vitaminespuit is dan helemaal niet nodig en heeft ook geen extra effect. Voor een mooie diepe glans kun je wel Lijnzaadolie aan het voer toevoegen. Als je dat nog nooit geprobeerd hebt, gewoon eens doen! Je paard vindt het lekker en de vetzuren dragen bij aan een fit en vitaal lichaam.

Extra ondersteuning

Bij oudere paarden, paarden die ziek zijn (geweest) en paarden die een tekort hebben aan bepaalde voedingsstoffen, kan het verharingsproces langer duren. Een vitaminen- en mineralen supplement kan bij deze paarden zeker wel extra ondersteuning bieden. Wij adviseren je om dan een supplement zoals Paardendrogist Optima Forma te geven met een dubbel effect: de aanvulling van eventuele tekorten én de ondersteuning van de darmflora waardoor die extra stoffen beter opgenomen worden door het lichaam en optimaal hun werk kunnen doen. Heb je het idee dat je paard wel een weerstandsboost kan gebruiken? Dan is een Equivital Pasta een fijne vitaminestoot.

Cushing/PPID

Is je paard na een week of 5-6 nog niet door zijn wintervacht heen en is de vacht wat lang, zwaar en krullend, raadpleeg dan je dierenarts. Zulke vachtveranderingen kunnen namelijk duiden op de ziekte van Cushing/PPID. Lees in dit blog meer over deze ziekte van Cushing/PPID

Meer weten?

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

Gerelateerde producten

Ontwerp_zonder_titel_18__1

Delen: