Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Hebben sokken een functie?

Sokken bij een paard

Wel of geen sokken
Niet elk ras heeft uitbundige sokken, dit is genetisch bepaald. Rassen zoals de Fries, Shire en Tinker staan bekend om hun rijke behang op de benen. Waarbij Tinkers vaak van bovenaf en rondom het been veel haar hebben en Friezen het meer geconcentreerd onder op het been hebben.
De meeste (warmbloed) paarden (er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen) hebben weinig tot geen behang op de benen.

Wist je dat…
De sokken van het paard de huid droog houden?

 
Functie van sokken
Als je de sokken van een paard opzij schuift zal je zien dat de huid droog en schoon is. Ook zijn de haren tot ongeveer 1-2cm van de huid schoon en droog. De lange, dikke sokken voorkomen dus dat vocht en vuil de huid in de kootholte kunnen aantasten. Sokken hebben dus een beschermende functie van de huid.
Sokken kunnen ook huidbeschadigingen voorkomen die worden veroorzaakt door aantikken. Paarden met veel sok passen vaak geen beenbescherming, maar hebben het door de dikke sokken ook niet altijd nodig. De haren vormen een beschermlaagje.

Wist je dat….
Paarden met sokken natuurlijke beenbeschermers hebben?

 
Wel of niet scheren
Soms ontkom je er niet aan om de sokken van jouw paard af te scheren. Medische oorzaken (mok, mijten e.d.) kunnen een reden zijn om (een deel van) de sokken af te scheren zodat er een betere behandeling kan plaatsvinden.
Sommige eigenaren scheren ook de sokken af omdat ze dit mooier vinden staan en makkelijker in het  onderhoud vinden.
Maar het preventief scheren van de benen kan ook een averechts effect hebben doordat de natuurlijke bescherming van het been wordt weggehaald.   

Delen: