Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Geplette of gepunte haver?

Geplette of gepunte haver voor mijn paard

Zetmeel
Je kunt dit testen door een paar haverkorrels uit de mest te halen en deze plat te drukken tussen je duim en je wijsvinger. Is de korrel leeg? Dan heeft je paard de belangrijke voedingstoffen uit de haver opgenomen. Wanneer er wit zetmeel uit de korrel uit korrel komt, betekent dit dat je paard de haver niet volledig heeft opgenomen.

Opneembare energie
Paarden verteren het zetmeel uit haver in de dunne darm. Wanneer dit niet gebeurt, belandt het uiteindelijk in de dikke darm en kan het een negatief effect hebben op de omzetting  van onverteerbare delen naar opneembare energie.  Als het haverzetmeel aanwezig is in de mest van je paard, is het belangrijk om de haver in een andere vorm te voeren. Zo voorkom je dat onverteerd zetmeel in de dikke darm belandt en niet wordt omgezet naar opneembare energie, waardoor belangrijke voedingstoffen verloren gaan.

Geplet of gepunt?
Paarden zonder gebitsproblemen hebben doorgaans geen problemen met kauwen waardoor de gepunte haver goed geplet wordt. Voor deze paarden is het voeren van gepunte haver een prima optie. Wanneer je volledige haverkorrels in de mest vindt met daarin het zetmeel, en dus alle belangrijke voedingstoffen, is geplette haver voor jouw paard een betere optie omdat dit beter opgenomen wordt. Het beste resultaat met geplette haver bereik je door gepunte haver zelf te pletten en daarna direct te voeren. Zo behoud je de belangrijke voedingsstoffen.

Regelmatige check
Voer je gepunte haver? Dan raden we je aan regelmatig de mest van je paard te checken. Zo kun je controleren of je paard de haver goed opneemt. Wanneer dit niet zo is kun je actie ondernemen door de haver zelf te pletten zodat je paard alle belangrijke voedingsstoffen uit haver opneemt. Het is natuurlijk zonde als deze voedingsstoffen ongebruikt worden uitgepoept! 
 

Delen: