Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Gebitsproblemen bij paarden

Net zoals mensen kunnen paarden ook problemen met het gebit krijgen. Het gebit is voor het paard van groot belang. Zonder een goed gebit kan het paard namelijk niet eten en dit is voor een dier van levensbelang. Wij gaan je in dit blog daarom informeren over de meest voorkomende gebitsproblemen bij paarden.
 
Hangend rooster
Van een hangend rooster spreekt men als het gehemelte onder het kauwoppervlak van de bovensnijtanden uitzakt. Het lijkt alsof het gehemelte ter plaatse sterk gezwollen is. Dat is echter niet het geval. Het gehemelte wordt naar beneden geduwd door een complex van daar gelegen overvulde aderen. Het is geen ziekelijke aandoening maar een volledig normaal verschijnsel dat meestal optreedt tijdens het wisselen van de bovensnijtanden. Veelal wordt door dierenartsen een vitaminen- en mineralen supplement geadviseerd.
 
Niet gelijkmatig afslijten van kiezen
De meeste problemen ontstaan door het niet gelijkmatig afslijten van de kiezen. De scherpe randen (haken) die hierdoor ontstaan kunnen de tong en de wangen beschadigen waardoor het kauwen erg pijnlijk wordt. Paarden maken dan van het hooi of kuil zogenaamde proppen. Als je in de stal dergelijke proppen ziet is het raadzaam een paardentandarts of dierenarts te raadplegen. De oorzaak van het niet gelijkmatig afslijten is over het algemeen het voeren van zacht voer. Het paardengebit is gemaakt voor het kauwen van ruw steppegras. Andere oorzaken kunnen zijn een abnormale bouw van de kaak zoals een te lange onderkaak, een te korte bovenkaak, een te nauwe kaak of het missen van bepaalde tanden of kiezen.
 
Tandvleesontsteking
Een tandvleesontsteking ontstaat over het algemeen door een te grote ruimte tussen de kiezen. Hierin blijven voedselresten zitten die gaan rotten met als gevolg tandvleesontstekingen. Dit proces moet snel gestopt worden omdat de kiezen anders los gaan zitten. Een paard met een tandvleesontsteking stinkt vreselijk uit zijn mond en heeft vaak chronische neusuitvloeiing. Bij een ontsteking in de mond adviseren wij ter ondersteuning van de behandeling van de dierenarts extra anti-oxidanten te geven.
 
Advies nodig?
Het is aan te raden om het gebit van je paard minimaal 1x per jaar te laten controleren.

Delen: