Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Gastblog van Vitalbix: Houd jouw merrie tijdens de lactatie in goede conditie

Verwacht jouw merrie een veulentje de komende periode of heeft ze net een veulentje gekregen? Een spannende tijd! Wanneer het de eerste keer is voor jouw merrie (en wellicht ook voor jou)  weet je nog niet precies wat je kunt verwachten. Is jouw merrie bij het vorige veulen veel afgevallen? Dan wil je dat deze keer natuurlijk voorkomen. Zoals je wellicht al weet, speelt voeding bij de drachtige en lacterende merrie een belangrijke rol. De behoeft van de merrie verandert vanaf de 8e maand. De juiste hoeveelheid vitaminen & mineralen speelt een belangrijke rol bij de vorming van het veulen in de buik van mama. De grootste verandering in de voedingsbehoefte vindt echter plaatst tijdens de lactatieperiode.

Tijdens de eerste 3 maanden van de lactatie verdubbelt de energie- en eiwitbehoefte!

Wanneer het veulen geboren wordt en melk gaat drinken, neemt de energie- en eiwitbehoefte van je merrie aanzienlijk toe. In de eerste dagen produceert een merrie ongeveer acht liter melk per dag, wat oploopt tot twintig liter per dag. Je kunt je wel voorstellen dat dit veel van je merrie vraagt. Een te kort aan eiwitten kan zorgen voor een verminderde melkproductie. Het voeren van voldoende eiwitten is daarom erg belangrijk.


Zoals je kunt zien in bovenstaande grafiek, verdubbelt de energiebehoefte (EWPa) en wordt de eiwitbehoefte zelfs bijna 3x hoger dan normaal tijdens de eerste periode van lactatie. Een koudbloed paard heeft in de basis een iets lagere voedingsbehoefte dan een warmbloed, maar ook daar verdubbelt de energiebehoefte en verdrievoudigd de eiwitbehoefte.

Ruwvoer is de basis van een gezond gewicht

Ook voor lacterende merries is en blijft voldoende ruwvoer de basis van een gezond gewicht. Geef jouw merrie bij voorkeur onbeperkt toegang tot hooi. Als je ziet dat de energiebehoefte verdubbelt, kun je je voorstellen dat jouw merrie dus ook een dubbele hoeveelheid voeding nodig heeft! Met onbeperkt ruwvoer voorzie je haar in het grootste deel van de energie- en eiwitbehoefte. Het is belangrijk om te kiezen voor ruwvoer met voldoende voedingsstoffen. Kies bij voorkeur voor hooi/voordroog met analyse en met een relatief hoog energie- en eiwitgehalte. Vers gras levert veel voedingsstoffen, dus heb je een weide met vers gras maak daar dan zeker gebruik van!

Ruwvoer is dus de basis maar veel merries komen echter met voldoende ruwvoer nog steeds niet geheel  aan de benodigde gehaltes energie en eiwitten. Ook in de benodigde vitaminen & mineralen voorziet het ruwvoer niet volledig. Een aanvulling met extra voeding is daarom aan te bevelen. Belangrijk is dat deze voeding een hoog aandeel goed opneembare eiwitten (hoog VREp gehalte) bevat aangezien de eiwitbehoefte 3x hoger is dan normaal.  Vitalbix Breed & Grow is een gezonde keuze als aanvulling op het ruwvoer. Naast een hoog eiwitgehalte bevat Vitalbix Breed & Grow een hoog aandeel goed opneembare vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het veulen. Daarnaast is het laag in zetmeel en suikers waardoor het de spijsvertering niet belast en het risico op OCD helpt verlagen.

Hoe zit dan dan wanneer je merrie te zwaar is?

Heb jij een merrie die makkelijk op gewicht blijft of te zwaar is? Dan is het niet nodig om onbeperkt ruwvoer te geven en dien je de hoeveelheid juist niet teveel te verhogen. Zorg er dan wel voor dat jouw merrie voldoende eiwitten binnenkrijgt, gezien dit belangrijk is voor de melkproductie. Krijgt je merrie te weinig eiwitten binnen? Dan kan het zijn dat het veulen in eerste instantie wat achterblijft qua groei om dit later te compenseren. Hierdoor kunnen dan juist weer groeiproblemen ontstaan en dat wil je natuurlijk voorkomen. Heeft je merrie (neiging tot) overgewicht verhoog de hoeveelheid ruwvoer dan niet teveel maar vul het ruwvoer wel altijd aan met een speciaal product zoals Vitalbix Breed & Grow voor extra eiwitten, vitaminen & mineralen.

De checklist!

Om het je wat makkelijker te maken, hierbij een korte checklist om jouw lacterende merrie optimaal te ondersteunenVerhoog het hooi, bij voorkeur naar onbeperkt (behalve wanneer jouw merrie al te zwaar is) of vul aan met een grasmix zoals Vitalbix Fiber-Mix+.

1 Nog beter: laat een analyse uitvoeren en check jouw hooi op energie- en eiwitgehalte!

2 Kies voor een aanvullende voeding speciaal voor drachtige/lacterende merries zoals Vitalbix Breed & Grow (tip: hier start je bij voorkeur mee vanaf de 8e maand van de dracht, verhoog naarmate de dracht vordert en tijdens de eerste 3 maanden van lactatie).

3 Vul eventueel nog extra aan met een product zoals Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra eiwitten (zeker wanneer weidegang nog niet of onvoldoende mogelijk is!)

4 Houd jouw merrie goed in de gaten qua Body Condition Score, begint ze af te vallen verhoog de hoeveelheid ruwvoer en Vitalbix dan tijdig!

5 Wees niet te laat met het verhogen van de voeding! Bijvoeren is lastiger wanneer jouw paard eenmaal vermagerd is en door onvoldoende voeding kan de melkproductie achterblijven waardoor groeiproblemen kunnen ontstaan bij het veulen.

Wist je dat reguliere merrie- en veulenvoeding een hoog aandeel zetmeel en suikers en weinig vezels bevat dat dit de maag- en darmen jouw paard onnodig belast en het risico op o.a. de ontwikkeling van OCD en maagproblemen bij jonge paarden verhoogt. Niet logisch toch … ? Dat vonden wij ook! Daarom hebben wij in samenwerking met specialisten Vitalbix Breed & Grow ontwikkeld, een unieke vezelrijke muesli waarmee jij jouw paard(en) een gezonde start kunt geven.

Met Vitalbix Paardenvoeding kun jij jouw merrie op een gezonde manier in goede conditie houden.

Banner_2_gastblog_van_Vitalbix

Ondersteunende producten

Delen: