Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Equine Legcooler


Waarom is koelen zo belangrijk?
Het onderbeen van het paard vangt tijdens een training of een wedstrijd steeds opnieuw veel gewicht op. Dit continue herhalende proces zorgt ervoor dat er allerlei stofwisselingsproducten gevormd worden in het onderbeen en er soms kleine beschadigingen in het peesweefsel kunnen ontstaan. Daarnaast kan de temperatuur in de pezen flink oplopen, wat kan leiden tot afbreuk van vezels. In de pezen liggen maar heel weinig bloedvaten, waardoor de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen vertraagd en beperkt zijn.


Bij het koelen van het onderbeen wordt de temperatuur in de pezen snel naar beneden gebracht. Tegelijkertijd zorgt het lichaam voor extra bloed toevoer om het onderbeen weer op te warmen. De doorbloeding in het onderbeen wordt dus gestimuleerd, waardoor afvalstoffen beter afgevoerd worden en het herstelproces wordt versneld.

De koeltemperatuur van de Equine Legcooler is uitvoerig getest met een temperatuurmeter op het onderbeen van het paard:

Na 1 minuut: +/- 20 graden
Na 5 minuten: +/- 16 graden (dit is de laagst bereikte koel temperatuur)
Hierna tot eind: +/- 16 graden (dit is de constante temperatuur van het stromende water)

De Equine Legcooler zorgt voor een constante koude waterstroom, waardoor de temperatuur van het onderbeen van het paard constant gekoeld blijft. De adviesperiode voor het koelen met de Equine Legcooler is 20 tot 30 minuten.
Door het regelmatig uitvoeren van de behandeling, wordt voorkomen dat de kwaliteit van de benen van je paard verslechterd. De Equine Legcooler kan daarnaast ook ingezet worden bij een behandeling van een (pees)blessure om het herstelproces te versnellen. Een behandeling met de Equine Legcooler kun je dus zowel zien als een preventieve en herstellende therapie.
 
Hoe werkt het?
Er bestaan twee varianten van de Equine Legcooler. De Base bestaat uit twee beensproeiers en leg je los op de rug van je paard. Met de Compleet kun je alle vier de benen gelijktijdig sproeien. Je bevestigt dan de set met een singel. Vervolgens sluit je de slang aan op het koppelstuk van de Legcooler. Je draait de uiteinden van de Legcooler gemakkelijk boven de voorknie of het spronggewricht van het achterbeen. De kleine gaatjes in de uiteinden van de slang zorgen voor een gelijkmatige toevoer van het water. Door middel van de kraantjes is het mogelijk de watertoevoer per been te reguleren. Vergeet niet na het koelen de benen van je paard goed droog te wrijven. Voor mokgevoelige paarden is dit extra belangrijk.

Heb je het Base model in huis, maar zou je graag gebruik maken van het complete model? Met de uitbreidingsset kun je deze gemakkelijk uitbreiden naar de Compleet Legcooler.

De voordelen van de Equine Legcooler kort samengevat op een rij:

  • Het bespaart water en tijd doordat alle benen tegelijkertijd gekoeld worden. 
  • De koude waterstroom van de Equine Legcooler is constant, waardoor het verkoelende effect tijdens de gehele behandeling behouden blijftEquine Legcooler Base - 27880

Delen: