Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Een graasvoetje bij paarden

Wat is een graasvoetje?
Paarden die met hetzelfde been naar voren grazen kunnen een graasvoetje ontwikkelen. Door deze voorkeurshouding zal het voorbeen dat naar voren staat wat platter en wijder worden. Maar het voorbeen dat blijft staan wordt juist wat steiler. Een graasvoetje komt vaak voor bij veulens, aangezien die meer moeite moeten doen om bij het gras te komen. Ook paarden met een korte hals ontwikkelen gemakkelijker een graasvoetje. Als er bij veulens niet tijdig wordt ingegrepen kan er een bokvoetje ontstaan.
 
Verschil graasvoetje en bokvoetje
Een graasvoetje en bokvoetje worden vaak als hetzelfde bestempeld maar er is wel degelijk een verschil. Bij een bokvoetje is er sprake van een gebroken voet-as en bij een graasvoetje is dit niet het geval. Een bokvoetje/graasvoetje dient bij een veulen daarom zo vroeg mogelijk te worden gecorrigeerd zodat de beenstand kan worden aangepast en het paard hier later geen last meer van heeft.
 
Wat te doen tegen een graasvoetje?

Aan de bouw van jouw paard kan je niets veranderen. Paarden met een korte hals hebben meer moeite met grazen en zullen daardoor sneller een voorkeurshouding aannemen. Maar bij elk paard is het belangrijk om regelmatig de hoefsmid te laten komen. Bij veulens is het zelfs nog belangrijker, aangezien anders de kans bestaat dat er een bokhoef ontstaat.
 
Twijfel je over de beenstand van jouw veulen of paard? Neem dan contact op met een hoefsmid om dit te bespreken.

Delen: