Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Droes bij paarden

Droes bij paarden

Help, mijn paard heeft droes

Droes is een bacteriële infectieziekte in de keel die wordt veroorzaakt door de streptococcus equi en alleen bij paarden voorkomt. Jonge paarden en pony's, paarden die leven in een groep en paarden die veel naar wedstrijden en shows gaan, lopen het meeste risico om besmet te raken met droes. Droes is een besmettelijke ziekte die wordt overgebracht door direct contact tussen paarden, maar ook via mensen, dekens, drinkwater, voerbakken of tuig. Bij de meeste paarden geneest droes binnen 2 weken, maar een klein deel van de geïnfecteerde paarden blijft na herstel onzichtbaar drager van de bacterie en kan zo andere paarden besmetten. De meeste paarden worden na de ziekte immuun voor een nieuwe besmetting, maar er zijn ook paarden die het wel een tweede keer krijgen.



Symptomen van droes


Na besmetting treden binnen 3-14 dagen de eerste verschijnselen op: het paard krijgt koorts en lijkt verkouden. Daarna worden de symptomen van droes steeds duidelijker: pijn met slikken (veroorzaakt door gezwollen lymfeklieren), hoge koorts, niet willen eten en afscheiding van dik taai slijm uit de neusgaten. Vaak geneest droes binnen ca. 7-14 dagen uit zichzelf; de ontsteking breekt dan door naar de keel of naar buiten. Er ontstaan rond het keelgebied abcessen met pus. Je kunt het doorbreken van de abcessen stimuleren door ze kaal te scheren en regelmatig in te smeren met trekzalf. Een paard wat door de zwelling moeite heeft met eten, kan het beste slobber krijgen. Als de abcessen eenmaal zijn doorgebroken, herstelt het paard zich vaak snel. Er kunnen zich bij droes wel complicaties voordoen. De zwelling in de keel is dan zo groot dat het paard nauwelijks adem meer kan halen. Bij een ernstige vorm van droes ontstaan abcessen elders in het lichaam (verslagen droes). Soms zijn de verschijnselen van droes minder duidelijk en maakt het paard een zieke indruk zonder dat er duidelijk sprake is van een zwelling in de kaakstreek. Raadpleeg in alle gevallen een dierenarts om de diagnose te stellen en het paard te behandelen.



Besmettingsrisico verminderen

Vanaf het begin van de infectie is het paard zo'n 4-6 weken besmettelijk. Het meest besmettelijke moment is als de abcessen doorbreken. Zorg ervoor dat je een paard met droes strikt gescheiden van andere paarden houdt en zorg voor een zeer goede hygiëne. Loop niet heen en weer tussen de gezonde paarden en het zieke paard en ga altijd als laatste naar de stal met het zieke paard. Gebruik een (wegwerp)overal en overschoenen of houd een setje kleding en schoenen apart voor het verzorgen van het zieke paard. Na contact met het paard met droes was je natuurlijk heel goed je handen en ontsmet je deze. Beperk het aantal mensen dat tijdens een uitbraak van droes op stal komt en wijs ze op het risico dat ze vormen voor andere paarden, ook buiten de stal. Om deze reden worden bedrijven vaak voor een bepaalde periode gesloten en worden wedstrijden afgelast. De bacterie kan in kieren van de stal of in water tot wel 2 maanden overleven en paarden besmetten. Maak de stal goed schoon, zorg ervoor dat je alle resten van pus en neusuitvloeiing weghaalt en gebruik een ontsmettingsmiddel voor het reinigen van de voer- en waterbak, het houtwerk, de tralies en muren.



Let goed op de gezonde paarden

Houd paarden die een mogelijk besmettingsrisico lopen zo goed mogelijk in conditie. Vermijd overbelasting en stress en zorg dat het rantsoen voldoende vitaminen en mineralen bevat. Daarnaast raden wij aan om een supplement te geven dat het natuurlijke afweersysteem stimuleert. Nog niet zieke paarden, die mogelijk wel besmet zijn, kunnen het beste 2 x per dag getemperatuurd worden om zo nieuwe besmettingen snel te herkennen, te isoleren en te behandelen. Zodra één van deze paarden een temperatuur heeft boven de 38,4C moet het betreffende paard in quarantaine gezet worden.



Test om droes op te sporen

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft een test ontwikkeld waarmee je droes kunt opsporen. Zo kun je een uitbraak van droes voorkomen, omdat ook dragers van droes kunnen worden getraceerd met deze test. Dit heeft als voordeel dat je in een vroeg stadium al maatregelen kunt nemen. De test kan onder andere worden ingezet voor het opsporen van dragers bij bedrijven die denken vrij te zijn van droes, het onderzoeken van nieuwe paarden op antistoffen voordat ze in contact komen met andere paarden en het opsporen van dragers na een uitbraak.

Een positieve test betekent dat het paard antilichamen heeft. Antilichamen kunnen maanden tot jaren in het lichaam blijven en er zijn 3 situaties mogelijk:


1. Ze zijn droes aan het ontwikkelen
2. Ze hebben droes gehad en hersteld
3. Ze hebben droes gehad en zijn dragers

Bij een positieve test met een paard dat niet net droes heeft gehad en geen symptomen vertoont is het mogelijk dat dit een drager is. Die paarden moeten nagekeken worden of er pus resten in de luchtzakken in de keel zijn. Dit materiaal moet getest worden om vast te stellen dat het inderdaad een droes drager is. Daarna kan behandeling worden ingesteld. Het is belangrijk deze dragers op te sporen om verspreiding van droes terug te dringen.


Kopie_van_Kopie_van_Zonder_titel_1_

Preventie van droes

Droes voorkomen kan alleen door alle vormen van contact met andere paarden te vermijden. Zodra je paard, zelf of via mensen, in contact komt met andere paarden is droes nooit helemaal te voorkomen. Met onderstaande maatregelen kun je het risico op droes door besmetting wel verkleinen.

Als er een nieuw paard op stal komt, houd deze dan 2-3 weken apart en neem elke dag de temperatuur op. Na twee weken zonder koorts kan het paard bij de andere paarden gestald worden
Zorg dat er niet te veel paarden op stal staan en dat er goede ventilatie is
Zorg voor schone kleren en handen als je zelf naar een andere stal of wedstrijd gaat en wissel je kleding als je ergens vandaan komt waar je contact hebt gehad met andere paarden. Was je handen en vergeet de aai-grage handen van kinderen niet…
Gebruik op wedstrijden en bij buitenritten altijd een eigen water- en voeremmer
Laat je paard bij of op je eigen trailer of vrachtwagen staan en vermijd vastzetpalen en haken in muren waar andere paarden hebben gestaan
Leen geen hoofdstellen, bitten, borstels, enz.
Veulens vanaf 4 maanden kunnen worden ingeënt tegen droes. Overleg met je dierenarts of het verstandig is om je paard(en) te vaccineren

Ondersteun de weerstand van je paard

Bij enige twijfel aan de diagnose en het verloop van de ziekte, dien je altijd een dierenarts te raadplegen!  Om het risico op droes te verkleinen kan je de weestand en het immuumsysteem van je paard ondersteunen. Ook kan je de lichamelijke weerstand van je paard ondersteunen door hem iets te geven wat bijdraagt aan bacteriële infecties. 

Gerelateerde producten bij Droes

Meer weten?

Heb je een vraag over droes of wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op! Dit product helpt bij beginnende droes.

Blogafbeelding_3_

Delen: