Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Doping en kruiden in de paardensport

Doping en kruiden in de paardensport

Dit is schadelijk voor het dierenwelzijn en voor het imago van de sport.

Medicijntesten en kruiden

Aan dierenartsen die met sportpaarden werken kan gevraagd worden of een bepaald kruid of product als doping wordt gezien. Dierenartsen en therapeuten kunnen er verantwoordelijk voor worden gehouden als een dier positief test wanneer zij een kruid hebben voorgeschreven of goedgekeurd om te gebruiken. Ze moeten dus voorzichtig zijn.

Er zijn helaas geen kant en klare antwoorden op de vraag welke kruiden voor de dopingwet legaal zijn om toe te passen. Dit heeft verschillende redenen:

  • Er worden regelmatig nieuwe dopingtesten bedacht.
  • Elke lijst die hier of elders op internet wordt gepubliceerd, moet als onvolledig worden beschouwd.
  • Instanties hebben geen duidelijk standpunt ingenomen over het gebruik van voedingsstoffen.
  • Zorgen voor optimale voeding, bijvoorbeeld met voedingssupplementen of het aanbieden van kruiden, kan een grijs gebied zijn als het wordt gebruikt om de gezondheid te ondersteunen.
  • Dopingtesten door fabrikanten zijn eigenlijk altijd incompleet. Een test die een fabrikant door een laboratorium laat uitvoeren is een momentopname. Er wordt een monster van de betreffende productie onderzocht, maar iedere nieuwe productie moet eigenlijk opnieuw getest worden. En zelfs dan adviseren gezaghebbende laboratoria om geen dopingvrijclaim te gebruiken.
  • Kruiden kunnen inhoudsstoffen bevatten die positief testen op een medicijntest.
  • Kruiden kunnen ‘besmet’ zijn. Door zogenaamde versleping op het veld kan een kruid onbedoeld zijn sporen achterlaten in een product. Het kruid waar de sporen van zijn aangetroffen kunnen bijvoorbeeld wel verboden zijn.

Verboden kruiden

Kruiden die salicylaten bevatten zoals schietwilg (Salix alba), moerasspirae (Filipendula ulmaria), berk (Betula), populier (Populus) en blauwe bosbes (Vaccinium myrthillus) hebben sterke potentie om een positieve drugstest te bewerkstelligen. Salicylzuur is in competitieverband namelijk een verboden stof. Een overzicht van verboden kruiden vind je via deze link

Sommige kruiden kunnen salicylprecursors (precursors zijn voorlopers voor een andere stof en deel uitmaakt van de nieuwe stof) bevatten. Het is niet bekend of de concentratie van salicylzuurprecursors in deze kruiden groot genoeg is om een positieve test te bewerkstelligen. Wilgenschors en moerasspirea zijn de enige salicylaten bevattende kruiden die specifiek genoemd zijn als verboden (United States Equine Federation, 2005).

Valeriaan

Het kruid valeriaan is er specifiek uitgepikt als een illegale stof in competitie met een geadviseerde 7-daagse wachttijd. Veel paarden krijgen grote hoeveelheden valeriaan tijdens shows, en blijkbaar zijn er veel positieve tests vermeld. Dit kruid zou niet moeten worden gegeven aan wedstrijdpaarden. Andere toegepaste kruiden met rustgevende effecten hebben nog niet tot positieve testen geleid, maar het gebruik hiervan is niet zonder risico omdat er regelmatig nieuwe testen worden ontwikkeld.

Etherische olie
Uitwendig gebruikte etherische oliën en kruiden met een sterke geur of die gemengd zijn met ingrediënten zoals pepermunt (Mentha piperita), kamfer (Cinnamomum camphora), menthol (uit Mentha verschillende ondersoorten), rozemarijn (Rosmarinus officinalis) en thymol (uit Thymus vulgaris) kunnen een positieve test opleveren als het paard de samenstelling binnenkrijgt door het op te likken. Deze samenstellingen worden doorgaans gezien als maskerende middelen voor andere illegale medicijnen en staan daarom op de dopinglijst.

Richtlijnen

De richtlijnen die beschikbaar zijn voor samenstellingen die een positieve drugtest kunnen veroorzaken zeggen: “Elk product is verboden als het een ingrediënt bevat dat een verboden substantie bevat of dat een medicijn is wat de prestatie van het paard/pony kan beïnvloeden zoals een stimulerende, depresserende, rustgevende, lokaal anesthetisch, psychotropisch (gemoedstoestand of gedrag) stof, of die mogelijk kunnen interfereren met de procedures om medicijnen te testen (USEF, 2005).”

Wachttijd

De wachttijd is de tijd waarna een stof door het lichaam is afgebroken. Deze wordt vaak ruim genomen om te voorkomen dat een dier alsnog positief test. De wachttijd verschilt per stof (en zelfs per kruid) en de manier waarop het is toegediend. Bij toepassing via de huid is de wachttijd vaak korter.

Als een paard in het verleden een bepaald middel heeft gehad, kan het dus zinnig zijn om daar goed naar te kijken. Bij producten van De Groene Os kijken we graag met je mee om je te adviseren wanneer je het beste kan stoppen voor een wedstrijd.

Conclusie

De Groene Os is er natuurlijk van overtuigd dat kruiden en supplementen een positieve bijdrage kunnen geven aan een goede gezondheid. Als dergelijke producten gebruikt worden, is het verstandig om ruim voor de wedstrijd te stoppen. Het is ook onze overtuiging dat als een paard niet kan stoppen omdat het anders klachten krijgt, dit paard niet thuishoort in de sport.

Geen dopingvrijclaim

Met alle kennis van het bovenstaande hebben wij ervoor gekozen om op geen enkele van onze producten de claim dopingvrij te voeren. Wij vinden dit geen eerlijke informatie en niet passend bij onze overtuiging dat paarden die voor hun gezondheid afhankelijk zijn van supplementen, niet thuis horen in de sport.

Delen: