Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Waarom een detoxkuur goed is voor je paard

Detoxkuur voor een paard

Afvalstoffen worden in het lichaam opgeslagen en kunnen op den duur zorgen voor verschillende kwaaltjes en een verminderde weerstand. Inentingen, medicijnen, slechte voeding, stress, etc. zijn bijvoorbeeld grote veroorzakers van afvalstoffen in het paardenlichaam. Om van die afvalstoffen af te komen kun je je paard een detox- of ook wel drainagekuur geven. Dit is een reinigingskuur die er voor zorgt dat afvalstoffen los worden gemaakt en worden afgevoerd. De detox kun je dus zien als een grote “voorjaars- of najaarsschoonmaak” voor het lichaam van je paard. Na deze schoonmaakkuur is het lichaam vrij van afvalstoffen en worden voedingsstoffen, supplementen en medicijnen beter opgenomen.

Waar bestaat een detox uit?

Een drainage detoxkuur kun je in druppels of poeder krijgen en voer je in combinatie met het krachtvoer De samenstelling van de verschillende producten hebben belangrijke overeenkomsten. Een detox heeft de volgende eigenschappen:

  1. Anti-oxidanten voor het neutraliseren van schadelijke deeltjes en het beschermen van het lichaam. Bijvoorbeeld: artisjok, rozenbottel en asperge
  2. Bloedzuiverende stoffen voor een snelle afvoer van de afvalstoffen. Bijvoorbeeld: paardenbloem, kleefkruid en het driekleurig viooltje.
  3. Immuunsysteem ondersteunende ingrediënten voor een optimale weerstand. Bijvoorbeeld: Echinacea, kattenklauw en Canadese geelwortel.
  4. Reinigende ingrediënten om afvalstoffen los te maken uit het lichaam. Bijvoorbeeld: duizendguldenkruid, mariadistel en stinkende gouwe.
  5. Ondersteunende ingrediënten om het lichaam te beschermen tegen de afvalstoffen. Bijvoorbeeld: kattensnor, gember en zoethout.

    Wanneer geef je een reinigingskuur?

    Een detoxkuur kun je preventief geven om te voorkomen dat afvalstoffen zich verzamelen en het paard daar last van krijgt. Dit kan dan bijvoorbeeld één of twee keer per jaar in een kuur van 6 weken. Is je paard fit en gezond, dan is het meestal niet noodzakelijk. Wel is het extra goed om een detoxkuur te doen na ziekte, operatie, wormbesmetting of een inenting. Belangrijk daarbij is wel dat het niet tijdens ziekte of vlak voor een operatie wordt gegeven. De drainage vergt namelijk veel energie van het paard en die energie heeft het paard op dat moment nodig om te herstellen. Pas op het moment dat het paard goed is herstelt en voldoende energie heeft kun je starten met een reinigingskuur van 6 weken.

    Je kunt beter geen reinigingskuur geven als je paard: 

    1. Medicijnen krijgt, dan is het belangrijk om met je dierenarts te overleggen of een detoxkuur wel mag. Een drainage kuur heeft namelijk een sterke ontgiftende werking op de lever en dit kan de werking van de medicijnen verminderen of zelfs helemaal stoppen.
    2. Als je paard last heeft van maagzweren, galstenen, een auto-immuunziekte of kanker.
    3. Drachtig is of een zogend veulen aan de voet heeft. In deze periode mag je paard geen detoxkuur hebben omdat dit schadelijk kan zijn voor het veulen. In sommige gevallen is het noodzakelijk, maar overleg dit dan altijd met je dierenarts.

      Meestal adviseren we om de detox kuur 6 weken te geven. In sommige gevallen is een langere periode noodzakelijk. Dan is het wel belangrijk dat er een stopweek tussen zit.

      Waar helpt een drainage kuur bij en wat zijn de bijwerkingen?

      Een detoxkuur kan veel veelzijdiger worden ingezet dan je zou verwachten. Het is niet alleen raadzaam om te geven na ziekte of een operatie. Ook bij allergieën, gewrichtsontstekingen, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen of een ontregelde hormoonhuishouding kan een reinigingskuur uitkomst bieden. Bij het starten van een kuur kunnen er in het begin verergeringklachten optreden doordat het dier reageert op de behandeling en omdat afvalstoffen los komen. Deze klachten mogen niet zo erg zijn dat het paard er last van heeft, daarom is ook aan te raden om de dosering rustig op te bouwen. Doordat de afvalstoffen los komen in het lichaam en de hoeveelheid gifstoffen in het bloed daardoor hoger is, kan het paard lusteloos en moe zijn. 

      Fijne detox producten zijn:

      Delen: