Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

De Wintervacht

Wintervacht van paarden

Bescherming tegen de kou

Een goede wintervacht biedt je paard voldoende bescherming om zich te wapenen tegen kou. De wintervacht isoleert goed. De korte haren in de onderlaag zorgen voor een luchtlaag rondom het lichaam en de langere bovenharen dekken deze laag af. Met deze luchtlaag houdt het paard zoveel warmte vast dat een gezond paard het tot ca. -5 graden niet koud zal krijgen. Met de aanmaak van de wintervacht maakt de huid ook een beschermende vetlaag aan die het paard beschermt tegen regen en sneeuw. Bij extreme kou is de wintervacht van het paard in ons land vaak niet voldoende. Het lichaam krijgt in ons klimaat te weinig kans om zich optimaal voor te bereiden en zodra het harder vriest dan 5 graden onder nul heeft jouw paard wel een beschutte plek nodig.

Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_9__1

Wel of geen wintervacht laten groeien?

Met een wintervacht kan het paard zichzelf warmhouden zonder deken. Dit stimuleert de uitwisseling tussen de vacht en de huid enerzijds en zuurstof anderzijds. De kans op huidklachten neemt hierdoor af. Het gebruik van dekens dient zeer weloverwogen te gebeuren. Een te warme deken leidt tot overmatig zweten met nadelige gevolgen voor de gezondheid van de huid en de algehele weerstand. En een te dunne deken en geen wintervacht op koude dagen verhoogt eveneens de kans op verkoudheid. Met een deken ben jij de thermostaat-regelaar van het lichaam; met een wintervacht is het paard dat zelf!
Of je wel of niet een wintervacht laat groeien is dus afhankelijk van de huisvestiging en hoeveel jouw paard aan het werk is. Ook is elk paard anders en ontwikkelt het ene paard wel een dikke wintervacht en het andere paard niet.

Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_10__1

Aanmaak van een goede wintervacht

De aanmaak van een goede wintervacht kost het lichaam namelijk veel energie. Ook heeft het paard in de aanloop van en tijdens de wintermaanden voldoende bouwstoffen nodig. Een goed uitgebalanceerd rantsoen is een belangrijke voorwaarde voor een goede wintervacht. Begin in de wintermaanden dan ook nooit met afslanken en geef paarden die buiten staan wat meer voer zodat ze voldoende energie uit het voer kunnen halen om warm te blijven. Zorg er ook voor dat je paard voldoende vitaminen, mineralen, sporenelementen en zeker ook aminozuren krijgt. Daarnaast voorziet dagelijks een scheutje olie, zoals Paardendrogist Omega Olie Gold in de behoefte aan belangrijke vetzuren voor de huid en vacht.

Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_11__1

Voorkomen van wintervacht

Bij paarden die regelmatig gereden worden is de groei van de wintervacht niet altijd wenselijk. Paarden zweten eerder en het duurt langer voor ze weer opgedroogd zijn. Wil je voorkomen dat de vacht groeit, begin dan in het najaar al met een dunne deken en gebruik naarmate het kouder wordt een dikkere deken of een extra liner. Goed ademende dekens kunnen zowel op stal als buiten gebruikt worden en ze kunnen bij een weloverwogen gebruik helpen om de aanmaak van een wintervacht te voorkomen of te beperken. Heeft jouw paard toch een wintervacht ontwikkeld, dan is scheren van het winterhaar een oplossing waardoor je voorkomt dat jouw paard overmatig zweet en te lang nat bezweet op stal staat. Bekijk per situatie en paard of je gaat scheren, een deken gebruikt of dat jouw paard puur natuur de winter doorgaat. Hou je niet vast aan 1 ding, maar kijk naar de behoefte van jouw paard.

Gerelateerde producten

Ontwerp_zonder_titel_24__1

Delen: