Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

De weg naar het WK

Paarden in Oirschot. In dit blog ga ik jullie vertellen over mijn weg daar naartoe.

Wie is mijn paard?
Elja kwam op mijn pad toen ik aan het werk was op IJslanderstal Spee horses in Neer (Limburg), ik was zo ondersteboven van haar dat ik besloot haar te kopen. Inmiddels rijd ik haar een jaar en is ze ook een jaar in mijn bezit.
Elja en ik zijn in korte tijd uitgegroeid tot een echte combinatie, ik weet precies wat haar sterke en zwakke punten zijn tijdens het rijden en tijdens de wedstrijden komt dit goed van pas. Thuis train ik haar veel in het bos, de bak en op onze ovaalbaan. Maar vooral van de trainingsritjes in het bos merk ik dat ze beter wordt en dat ze plezier en geduld tijdens het rijden krijgt.
 
Stress
Dit voorjaar zijn we gestart op de selectiewedstrijden voor de wereldkampioenschappen. De eerste selectie wedstrijd was in Oirschot op de baan waar in augustus de wereldkampioenschappen plaats vinden. Naast dat dit een selectie wedstrijd is, was het ook alvast een mooie training op de baan, waar het als je geselecteerd wordt straks ook moet gebeuren. De wedstrijd begon met een onderdeel wat voor ons nog moeilijk is, omdat Elja snel last heeft van stress en ze hier behoorlijk gestresst van raakt, het is de P1 (de telgangen over 250 meter met 4 doorgangen). Dit is een onderdeel dat je vanuit een kleine startbox naast een tegenstander begint en vervolgens als de deuren openschieten je paard in volle vaart eruit vliegt en je tegen een tegenstander racet. Dit ging niet helemaal als gepland en daarom besloten om doorgang 3 en 4 niet te rijden. Om haar weer tot rust te krijgen ben ik even met haar in het bos gaan rijden.
 
Persoonlijk record
De volgende dag reed ik doorgang 3 en 4 niet om haar rustig te houden voor de P2 (de speedpace). De P2 is een onderdeel waarbij je met vliegende start 100 meter moet telgangen. Elja voelde goed en we zetten een tijd neer van 7.96 seconden, dit was voor ons een dik persoonlijk record en we gingen vol vertrouwen de 2e doorgang tegemoet. Hierin wisten wij een tijd van 7.87 seconden neer te zetten, dit was weer een verbetering van ons pr en dit leverde ons een eerste prijs op. Deze twee tijden waren ver boven de norm dus hiermee hadden we al 1x de WK norm behaald. We gingen weer vol goede moed naar huis en hadden 1.5 week om weer lekker verder te trainen voor de volgende selectiewedstrijd.
 
Selectiewedstrijd Exloo
Selectiewedstrijd 2 was in Exloo, ik had besloten om dit keer geen P1 te rijden maar me volledig te focussen op de P2 (speedpace) omdat ik daar al 1x de WK norm in had gereden. Mijn trainers Erik Spee en Sigurður Marinusson stonden mij deze wedstrijd, net als vorige wedstrijd, bij met al hun kennis en ervaring. Ik ging van start en omdat ik zo graag wou dat het goed ging was ik totaal de focus kwijt dus mijn paard schoot in galop en de doorgang was over. Gemiste kans maar gelukkig was er nog een doorgang, terug naar de focus en wees 1 met je paard was mijn gedachte. Doorgang 2 was begonnen en we mochten van start, met een goede focus en een safe ride haalde we ook dit maal de norm voor de WK met een tijd van 8.25 seconden en een 3e plaats. Met een goed gevoel en weer een ervaring rijker op weg naar huis om weer lekker 5 weken door te trainen voor de volgende selectie wedstrijd.
 
Miscommunicatie
De derde selectiewedstrijd was weer in Oirschot. Ik was van plan om geen 3e selectiewedstrijd te rijden om mijn paard te sparen maar omdat het goed is nogmaals op de WK baan te rijden toch maar gestart in de P2. Dit leverde in de eerste doorgang helaas weer galop op door een stomme fout van mij en daardoor een miscommunicatie tussen mij en mijn paard. Weer herpakken voor de 2e doorgang en proberen een veilige rit te rijden, dit resulteerde in nogmaals de WK norm met een tijd van 8.12 seconden en een 3e plaats. Terug naar huis, een paar dagen bijkomen en op naar de Nederlands Kampioenschappen en tevens de laatste selectiewedstrijd. In overleg met mijn trainers besloten om een extra proef te starten de PP1 (telgangproef waarbij ook de manier van het in telgang leggen, de kwaliteit en het terugnemen beoordeeld wordt). Deze proef was voor ons nieuw en dus wist ik niet helemaal hoe het zou verlopen, maar het ging boven verwachting goed en we eindigden op een 5e plaats met een punten totaal van 5.71. Weer overleg met de trainers en omdat ze eigenlijk zo lekker aanvoelde besloten om niks te veranderen aan de manier van rijden of het harnachement, de volgende dag was dan voor ons de laatste keer om te laten zien wat we konden in de P2. 
 
Beste Young Rider
Uit de eerdere wedstrijden had ik geleerd dat het heel belangrijk is om Elja goed in de ontspanning te rijden dus we zochten de buitenbak op en gingen lekker een beetje dressuur rijden. Toen was het onze beurt, Elja gaf me een goed gevoel en we reden de 100 meter in een tijd van 8.06 seconden dus weer een mooie rit. De 2e doorgang waren we iets langzamer maar dat maakte al niet meer uit want met deze tijd hadden we voor de 4e keer de WK norm gereden en hadden we een 2e plaats behaald op de Nederlandse Kampioenschappen. Toen aan het eind van de avond de equipe van Nederland bekend werd gemaakt en Elja en ik als beste Young rider waren geplaatst voor de WK was ons weekend helemaal geslaagd!
 
Rustig voorbereiden op het WK
Nu gaan we lekker nog een weekje voorbereiden voor de WK die 7 t/m 13 Augustus zal plaatsvinden in Oirschot. Deze voorbereiding doe ik samen met mijn trainers Sigurður Marinusson & Erik Spee maar ook met gespecialiseerd dierenarts Julie Brunsting en Paardenfysiotherapeut Guy Blom die mij het hele wedstrijdseizoen hebben begeleid en er ook op de Wereld Kampioenschappen bij zullen zijn. 

De Paardendrogist staat met een stand op het WK in Oirschot van 7 t/m 13 augustus!

Delen: