Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Wat te doen tegen een dazenbeet?

Wat te doen tegen een dazenbeet

Dazen kunnen in bepaalde periodes een ware plaag zijn voor mens en dier. Dazen steken niet, maar bijten. De beten zijn venijnig en doen flink pijn. In Nederland leven zo’n 38 verschillende soorten dazen. De meest voorkomende daarvan is de Regendaas. Deze daas is zo’n 1 cm groot, slank en grijs van kleur met een fijn vlekkenpatroon op de vleugels. Dazen worden vaak verward met horzels, maar dit is een totaal andere vlieg. De horzel is groter, harig en bruin en steekt bovendien niet, maar maakt wel een brommend geluid en legt eitjes op de benen van het paard. De daas daarentegen vliegt geruisloos.


De venijnige beet van een daas

Dazen hebben het voornamelijk op paarden en vee voorzien, maar kunnen ook mensen aanvallen. Voor sommige paarden en in sommige gebieden is het haast niet meer mogelijk om in bepaalde periodes buiten te lopen. Vooral bij hoge luchtvochtigheid, warm en windstil weer zijn dazen bijzonder hinderlijk. Ze komen af op uitgeademd CO2, warmte, beweging en mogelijk geur. Een daas steekt niet maar bijt! Als het slachtoffer gevonden is, strijken ze snel neer en bijten dan vrijwel onmiddellijk. Alleen de vrouwtjesdazen bijten, zij hebben namelijk het bloed nodig om hun eitjes te laten rijpen. De mannetjes hebben alleen maar nectar nodig. De snuit van de daas bestaat uit vele mesjes die de huis als het waren open snijden. De beet van de daas is erg krachtig en kan daardoor zelfs door dunne kleding heen gaan en is meestal ook goed te voelen. Meestal zorgt een beet voor een fikse jeukbult. Die jeuk wordt veroorzaakt door een stofje uit het speeksel van de daas, genaamd Taladin. Naast een jeukbult kan een dazenbeet in sommige gevallen ook leiden tot zwellingen en pijn. Ook kan een beet van de daas bloedarmoede en soms zelfs een bacteriële infectie veroorzaken. De daas kan fungeren als overbrenger als Miltvuur en Tularaemia. Dit zijn in Europa de meest bekende.

Na een beet kunnen dazen niet meteen wegvliegen, zodat ze dan redelijk gemakkelijk dood te slaan zijn. Sommige dazensoorten kunnen erg snel vliegen en snelheden tot 25 km per uur halen. De gemiddelde levensverwachting van een daas is ongeveer 6 weken.

Voortplanting

De daas legt haar eitjes op planten die in een vochtige omgeving staan. Zonder vocht kunnen de uitgekomen larven niet overleven. In het voorjaar en zomer verpoppen ze zich tot volwassen dazen, waarna ze nog enkele weken leven. Er ontwikkelt zich maar 1 generatie per jaar en vaak komen er veel poppen tegelijk uit, zodat er plagen kunnen ontstaan. Omdat de larven pas ontpoppen wanneer het zwoel en warm weer is, zie je dat er voornamelijk in warme en vochtige tijden veel dazen zijn.

Welke paarden worden vooral gebeten?

De vrouwtjesdaas bijt maar één keer. Ze zoeken hun slachtoffers uit aan de hand van verschillende factoren, o.a. warmte en beweging spelen hierin een rol. Dazen komen voornamelijk af op donkerdere paarden. Hierdoor hebben schimmels er vaak minder last van. Wanneer de vrouwtjesdaas eenmaal op het paard geland is, bijt ze direct. Ze blijven dan eventjes zitten om het vrijgekomen bloed op te zuigen.
Een deel van de paarden kan slecht tegen dazen en rennen door het land om van ze af te komen of raken zelfs in paniek. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Het is daarom raadzaam je paard zoveel mogelijk te beschermen tegen deze vervelende beesten.

Beschermen tegen dazen

Dazen lokaliseren hun prooi op zicht en warmte. Vandaar dat een bezweet paard erg makkelijk te vinden is. De beste manier om je paard te beschermen is het plaatsen van een dazenval en het omdoen van een vliegendeken en vliegenmasker. Dit zijn de enige methodes die aantoonbaar werken. Waarom komt de daas op een zwarte bal af? Doordat de bal zwart is, warmtestraling afgeeft, beweegt en in contrast is met de achtergrond, ziet de daas het als een prooi en zal landen. Afhankelijk van het soort dazenval, zullen ze of blijven plakken, of weer omhoog vliegen als ze merken dat het geen prooi is en in de vangbeker terecht komen.
Daarnaast kun je een vachtspray gebruiken, deze maskeert de lichaamsgeur. Wanneer je paard bezweet raakt is het raadzaam om je paard meerdere malen per dag in te sprayen.

Delen: