Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Bulten bij paarden en hoe ze te behandelen

Bultjes of verdikkingen bij paarden

Paarden kunnen vanwege uiteenlopende oorzaken bulten ontwikkelen, van milde huidirritaties tot meer ernstige gezondheidsproblemen. Essentieel voor het voorkomen van dergelijke problemen en het waarborgen van de gezondheid en het welzijn van het paard is een zorgvuldige paardenverzorging

Dit artikel gaat in op de diverse typen bulten die paarden kunnen hebben, verkent de onderliggende oorzaken en biedt inzicht in effectieve behandelmethoden. 

Soorten Bulten bij Paarden

Bulten bij paarden kunnen variëren in grootte, oorzaak en ernst, en het identificeren van het type bult is cruciaal voor een effectieve behandeling. Vervolgens onderzoeken we de verschillende soorten knobbels die paarden kunnen ontwikkelen, van oppervlakkige huidzwelling tot diepere tumoren.

Talg- en zweetklierbultjes

Talgklierbultjes lijken op korstjes en kunnen op het hele lichaam van je paard voorkomen. Wanneer je zo’n bultje van de huid krabt, zie je dat er een grijze, vette poederachtige substantie los komt. Deze bultjes worden veroorzaakt door een overdreven productie van talg. Je kunt dit verzorgen door je paard te wassen met een shampoo op basis van zwavel of teer. 

Ook verstopte zweetklieren kunnen (zachte) bultjes veroorzaken. Je kunt deze verstopping op verschillende manieren oplossen. Zo kun je je paard als deze bezweet is afspuiten en een frisse bodywash gebruiken, een goede wasbeurt geven of je kunt je paard drie of vier weken extra ondersteuning geven met voedingssupplementen om de doorbloeding te stimuleren, zoals met brandnetel.

Vochtbultjes

Ook zachte en beweegbare vochtbultjes kunnen ontstaan op het lichaam van je paard. Deze bultjes bevatten vocht, zoals de naam ook zegt. Ze ontstaan vaak in een hele korte tijd, als gevolg van een allergische reactie op stoffen in het voer of door prikkeling van buitenaf. Je kunt hierbij denken aan een bepaalde plant in de wei, een insectensteek, een vliegenmiddel of een shampoo.

Eiwitbulten

Deze kleine bultjes ontstaan als reactie op eiwitten in het voer. Deze zijn vaak wat hardnekkiger. Ze kunnen vanzelf verdwijnen, maar ook weer terugkomen. Soms helpt het om gist aan het voer toe te voegen. Je kunt het lichaam helpen bij de afvoer van de veroorzakende stoffen door gedurende de periode dat de bultjes er zitten extra antioxidanten aan het voer toe te voegen. 

Ook kun je de bultjes bij je paard insmeren met een zinkzalf. Als het gaat om een langdurige of steeds terugkerende allergische huidreactie kan er ook sprake zijn van een huidallergie.

Kleine bultjes

Er kunnen ook heel veel kleine bultjes ontstaan. Dan wordt de allergische reactie ook wel netelroos of urticaria genoemd. Het kan ook gaan om grote, sterk afgebakende bulten. Soms is de oorzaak heel duidelijk en kan herhaling voorkomen worden, maar dat is helaas niet altijd het geval. 

Als de oorzaak weg is, verdwijnen de bultjes meestal binnen enkele uren of dagen weer vanzelf. Ter ondersteuning van de afvoer van afvalstoffen kun je zeven tot tien dagen extra antioxidanten aan het voer toevoegen.

Bindweefselbultjes

Je paard kan ook wat hardere bultjes op zijn lichaam hebben. Deze bindweefselbultjes zijn meestal gevoelloos. Onder het zadel ontstaan zulke bultjes vaak door drukplekken. Ook kan een ingekapseld lichaamsvreemd "voorwerp", zoals een angel, splinter of eitjes van parasieten, resulteren in bindweefselbultjes. 

Een andere oorzaak is een verwonding in het verleden waarbij littekenweefsel is ontstaan. Bindweefselbultjes bij paarden zijn onschuldig. Hoewel ze heel moeilijk verdwijnen, kan een bloedsomloop stimulerende zalf helpen.

Pusachtige bultjes

Etterende bultjes bij paarden worden meestal veroorzaakt door ontstoken haarzakjes en kun je behandelen met een desinfecterende shampoo en/of zalf. Raadpleeg bij aanhoudende klachten uiteraard je dierenarts.


Hoe zijn bulten bij paarden te behandelen?

Bulten en zwellingen bij paarden kunnen voor ongemak zorgen en wijzen soms op onderliggende gezondheidsproblemen. Het is essentieel om te weten hoe deze bulten effectief behandeld kunnen worden om het welzijn van het paard te waarborgen. Hieronder volgt een aantal opties voor de behandeling van veelvoorkomende bulten bij paarden.

Abces drainage

Abcessen zijn pijnlijke, met pus gevulde bulten die vaak een directe reactie zijn op een infectie. De behandeling vereist doorgaans dat een dierenarts het abces opent en draineert om de opgebouwde pus te verwijderen en de infectie te bestrijden. Dit proces wordt gevolgd door een grondige reiniging en soms het aanbrengen van een verband om het gebied schoon te houden.

Antibiotica en medicatie

Wanneer een infectie de oorzaak is van een bult, kunnen antibiotica en andere medicijnen essentieel zijn. Deze medicijnen helpen om de infectie van binnenuit te bestrijden en verdere verspreiding te voorkomen. De specifieke keuze van medicatie hangt af van de aard en ernst van de infectie.

Chirurgische verwijdering

In sommige gevallen, zoals bij lipomen, sarcoïden, cysten en bepaalde tumoren, kan chirurgische verwijdering noodzakelijk zijn. Deze procedure wordt uitgevoerd onder lokale of algehele anesthesie, afhankelijk van de grootte en locatie van de bult, en is gericht op het volledig verwijderen van de afwijking.

Cryotherapie (Bevriezing)

Cryotherapie is een behandelmethode waarbij de bult wordt bevroren om abnormaal weefsel te vernietigen. Deze methode is bijzonder effectief voor bepaalde huidtumoren en sarcoïden, waarbij het doel is om de groei te stoppen en het weefsel af te laten sterven.

Allergieën en irritaties beheren

Het voorkomen van allergische bulten begint met het identificeren en vermijden van de allergenen die de reactie veroorzaken. Dit kan betekenen dat veranderingen in het dieet of de omgeving van het paard nodig zijn, evenals het gebruik van hypoallergene producten voor de verzorging.


Het voorkomen van bulten bij paarden

Het voorkomen van bulten bij paarden is een essentieel onderdeel van goede paardenverzorging en management. Door proactieve stappen te nemen om risicofactoren te minimaliseren, kunnen eigenaren helpen om hun paarden te beschermen tegen de ongemakken en gezondheidsrisico's die bulten met zich mee kunnen brengen. 

Zo kunt u de ontwikkeling van knobbels bij uw paard verminderen of zelfs voorkomen:

Een veilige omgeving handhaven: Het creëren van een veilige omgeving voor je paard is cruciaal om verwondingen en daarmee gepaard gaande bulten te voorkomen. Dit omvat regelmatige controle en onderhoud van stallen, weides en uitrusting.

Juiste wondzorg en eerste hulp: Een effectieve wondverzorging en snelle eerste hulp bij verwondingen kunnen de vorming van abcessen en infecties voorkomen. Reinig en desinfecteer alle wonden onmiddellijk en houd ze schoon tijdens het genezingsproces.

Regelmatige parasietenbestrijding: Parasieten kunnen diverse huidaandoeningen veroorzaken, inclusief bulten. Een regelmatig schema voor ontworming en het gebruik van anti-parasitaire middelen helpt om parasitaire infecties te voorkomen.

Blootstelling aan allergenen minimaliseren: Door potentiële allergenen in de omgeving en het dieet van je paard te identificeren en te vermijden, kun je het risico op allergische reacties verminderen. Dit kan een aanpassing van het voer, het gebruik van specifieke bedekkingen of het vermijden van bepaalde weidegebieden inhouden.


Bij twijfel is het daarom altijd raadzaam om een dierenarts naar de bult te laten kijken. De expertise van een professional kan cruciaal zijn in het vaststellen van de oorzaak en het bepalen van de juiste behandeling. 

Voor aanvullende ondersteuning en advies over hoe u het beste voor uw paard kunt zorgen, staat De Paardendrogist voor u klaar. Wij bieden een breed scala aan producten en oplossingen die specifiek zijn ontworpen om de gezondheid en het welzijn van uw paard te ondersteunen. Neem contact op met ons deskundige team voor meer informatie!

Delen: