Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Hoe verzorg je je paard het beste tijdens de hete zomers?

hete-zomer-paarden

Ernstige hittestress kan diarree of zelfs koliek veroorzaken. Deze 10 tips helpen jouw paard comfortabel en gezond door een zeer warme periode heen.

1. Pas je weideschema aan
Als je paard iedere dag een aantal uren buiten loopt, pas dan de tijden aan. Bij voorkeur ’s nachts naar buiten, overdag binnen. Als dat niet mogelijk is, probeer de weidegang dan zo vroeg mogelijk in de ochtend te organiseren.

2. Zorg voor schaduw
Een schuilstal verdient de voorkeur, een bomenrij kan ook schaduw geven. Als dat niet aanwezig is kun je overwegen om een partytent in de weide te plaatsen.

3. Laat de lucht bewegen
Een ventilator is een prima hulpmiddel om lucht te laten circuleren in de stal, maar gebruik ze met beleid. Een paard mag absoluut niet in de buurt kunnen komen van de ventilator zelf, maar pas ook op voor snoeren.

4. Zorg voor voldoende koel water
Onbeperkte toegang tot vers, schoon en koel water is noodzaak. Ijskoud water is niet nodig, paarden drinken het liefst water van 15-20 graden. Zorg voor een waterbak met voldoende omvang, in een kleine bak wordt het water snel warm.

5. Stimuleer drinken
Als je paard erg weinig drinkt kun je overwegen om het hooi te besproeien met licht zout water. Dat maakt dat je paard meer gaat drinken.

6. Geef elektrolyten
Onder heel warme omstandigheden heeft het lichaam elektrolyten nodig voor een goede vochtbalans. Doe dit wel met beleid en zorg dat er altijd voldoende water beschikbaar is.

7. Werk rustiger dan normaal
Hoewel paarden prima met warmte kunnen omgaan is het niet prettig voor een paard om bij extreme temperaturen zeer zwaar werk te doen. Als je niet op het absolute topniveau rijdt, neem het werk dan terug of verdeel het over twee korte sessies per dag. Vergeet niet dat topsportpaarden onder constante begeleiding van een dierenarts staan.

8. Gooi niet je hele schema om
Het is niet nodig om alle activiteiten die je met je paard hebt gepland te stoppen. Paarden zijn gewend aan een vast ritme, té grote plotselinge veranderingen kunnen bij gevoelige paarden tot koliek leiden. Dus voer enkel aanpassingen door om hem de warme periode door te helpen.

9. Voorkom zonnebrand
Een vliegendeken is geen overbodige luxe voor licht gekleurde paarden. Het werkt niet alleen tegen vliegen maar zeker zo goed tegen verbranden. Een lichte neus en andere haarloze plaatsen kun je insmeren met zonnebrand.

10. Scheer paarden met een extreem dikke vacht
Een dunne zomervacht is effectief tegen zonnebrand en beschermt tijdens koude nachten, maar paarden met PPID (Cushing) of pony’s met een lange vacht kunnen zichzelf veel beter koelen als je ze een handje helpt door de dikke vacht eraf te scheren.

Bron: Nieuwsbrief Pavo van 1 juli 2015

Delen: