Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

De werking van Puur MSM bij peesblessures

peesblessures-paarden

Peesvezels
Een pees is opgebouwd met bundels met peesvezels. De peesvezels zijn onderling met elkaar verbonden door een verbindingsstof (collageen). Op verschillende plaatsen is de pees omgeven door een peesschede die is gevuld met ‘smeervloeistof’(synovia). Binnen de pees liggen maar heel weinig bloedvaten, waardoor de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen beperkt is. Dit verklaart meteen waarom een peesbeschadiging meestal traag geneest.

Peesontsteking
Een peesontsteking is het gevolg van een verscheuring van afzonderlijke peesvezeltjes. Meestal wordt dit veroorzaakt door (langdurige) overbelasting. Kleine scheurtjes (microtrauma) in het peesweefsel herstellen vaak weer vanzelf, maar als er te veel en te vaak scheurtjes ontstaan volgt er een groter trauma (macrotrauma) en ontsteking. Het paard is dan meer of minder zichtbaar kreupel en er is sprake van een zachte, warme zwelling.

De voorouders van ons gedomesticeerde paard liep uren rond te scharrelen op zoek naar voedsel. Onze paarden staan echter veel op stal of in een wei, waarbij het voer hem wordt aangereikt. Lopen en beweging als dagelijkse bezigheid verschoven hiermee naar de achtergrond, met grote gevolgen voor het paardenlichaam. Tegelijkertijd wordt er van een paard – zeker in de sport – veel actie verwacht. Net als topsporters bewegen ze in een korte periode veel, intensief en vaak explosief.

Gewrichten, spieren, pezen en hoeven hebben dan zware krachten te verduren en liggen overbelasting en een blessure op de loer. Een peesblessure wordt lang niet altijd snel opgemerkt, omdat een paard het meestal niet of pas laat aangeeft. Dit komt doordat een pees weinig zenuwweefsel heeft. Belangrijke symptomen zijn zwelling en een warm been. Realiseer je dus dat als jouw paard een peesprobleem heeft, hij dit vaak al langere tijd aan het ontwikkelen is.

Vanwege hun lengte ten opzichte van het paardenlichaam zijn vooral de benen gevoelig voor blessures. De slechte doorbloeding maakt de pezen in het onderbeen extra blessuregevoelig: de oppervlakkige buiger, de diepe buiger, de interosseus (tussenpees) en het checkligament.

Afwisseling in training

Zoals wij al eerder zeiden, kunnen peesblessures ontstaan na een acute verkeerde beweging in de wei. Maar vaker zien wij blessures ontstaan na te eenzijdige training of beweging. Ineens een lange buitenrit maken, met een paard dat al langere tijd nauwelijks heeft gelopen. Of een nieuwe training, waarbij de focus op bepaalde beweging ligt, die het paard niet gewend is te doen. Een verkeerd beslag, een oude blessure in de rug of hals, dit alles kan leiden tot compenseren, waardoor een pees overbelast raakt.

Afwisseling is dus heel belangrijk! Maak de dag na een zware training eens een buitenrit. Let op dat je een goede warming up en cooling down toepast! Voor je gaat rijden, voel eens aan jouw paard zijn benen: zijn er warme plekken of verdikkingen? Check ook na de training! Laat jouw paard ook op verschillende ondergronden lopen, ook dit is goed voor zowel zijn balans als de ontwikkeling van een goede bespiering. Ook dit helpt peesblessures te voorkomen. Vergeet niet dat ook overgewicht een probleem is, een paard moet immers al dat extra gewicht meetillen. Wat de basis is voor alles: een goede stand van de hoeven. Goed en regelmatig de hoeven van jouw paard laten controleren en bijwerken. Zeker bij een peesblessure! Train jij veel met jouw paard? Laat jouw paard een keer preventief controleren door een professional. Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt zeker voor peesblessures.

Preventie van peesblessures
Pezen zijn zoals wij al zeiden minder goed doorbloed, waardoor het afvoeren van de afvalstoffen en herstel veel langzamer plaatsvinden. Heeft je paard eenmaal een peesblessure gehad dan zal dat peesweefsel vervangen worden door littekenweefsel en een zwakke plek blijven. Daarom is preventie altijd beter!

Tijdens herstel, maar ook preventief om een peesblessure te voorkomen, adviseren wij MSM- een organische zwavel. Dat is belangrijk voor het goed functioneren van de lichamelijke ontstekingsremmende processen. Zwavel is bovendien een belangrijke bouwsteen van bindweefsel en zorgt voor gezonde en sterke pezen en bindweefsel. MSM zwavel helpt voor gezond bindweefsel en soepele gewrichten. Als er een blessure is kunnen druppels met Arnica montana (Valkruid), Curcuma longa (Curcuma), Equisetum arvense (Heermoes), Ruta graveolens (Wijnruit ) en  Symphytum officinale (Gewone smeerwortel) het herstel ondersteunen.

Wil je een compleet product die de preventie van peesblessures tegengaat? Ga dan voor Puur MSM. Dit bevat alle nodige stoffen en is een erg fijn en betrouwbaar product.

 

Delen: