Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Denise van Gelder

Hey paardenliefhebber! Mijn naam is Denise van Gelder en ik ben contentmarketeer bij De Paardendrogist. Ik ga jou verzorgen van interessante artikelen omtrent de gezondheid van je paard. Vragen of inbreng voor een bepaald onderwerp? Laat het me weten. We zoeken het graag voor je uit. 

Koliek bij paarden

Koliek bij paarden

Koliek bij je trouwe viervoeter is de grootste nachtmerrie voor elke paardeneigenaar. Het komt best vaak voor, en het kan erg slecht aflopen. Weet jij iets over de verschillende soorten en oorzaken van koliek? Lees in dit blog alles over koliek.

Lees meer

Juiste maat deken voor je paard

Juiste maat deken voor je paard

Het is belangrijk dat je een deken goed past voordat je deze aanschaft voor je paard. Zo weet je zeker dat de deken comfortabel zit, niet gaat schuren of scheef zakt. We hebben wat tips voor het passen van een deken voor je op een rijtje gezet. Ook hebben wij per merk de maattabellen erbij gezet. 

Lees meer

Droes bij paarden

Droes bij paarden

Regelmatig verschijnen er berichten over stallen waar de ziekte droes is uitgebroken. Wat zijn de symptomen van deze besmettelijk ziekte en hoe kun je de ziekte voorkomen? Lees hier alles wat je moet weten over droes.

Lees meer

Welke slowfeeder moet ik kopen voor mijn paard?

slowfeeder-paard

Slowfeeders: het perfecte voersysteem voor je paard

Heb jij een paard die snel en gulzig eet? Ga dan voor een slowfeeder hooinet! Misschien heb je het al eens gehoord of gezien maar weet je niet precies waar het goed voor is. Wij vertellen je in ons blog waarom een slowfeeder dé perfecte oplossing is!

De paarden gaan weer op stal

De ‘R’ zit weer in de maand en dus zal je paard of pony weer veel op stal staan. Je topper zal het dan weer moeten doen met een bult hooi of kuil. Sommige paarden eten heel snel en gulzig waardoor ze hun hooi/kuil erg snel op hebben, dit is niet goed voor de maag van je paard. Dit kan verstoppingen veroorzaken. Een paard zou de hele dag rustig door moeten kunnen eten. Dit komt natuurlijk voort uit de natuurlijke leefstijl van een paard.

Hooinetten en slowfeeders zijn ontwikkeld om ervoor te zorgen dat het paard er langer over doet om het hooi binnen te krijgen. Op deze manier wordt het natuurlijk graasgedrag van het paard nagebootst. Let goed op dat je het hooinet goed ophangt. Je wilt natuurlijk niet dat je paard er met zijn hoef in vast komt te zitten.


Verschil slowfeeder en hooinet Frans onderzoeksteam 

Een Frans onderzoeksteam heeft een uitgebreid onderzoek hiernaar gedaan. Volgens hen kan het gedrag en het welzijn van paarden drastisch veranderen wanneer ze op een andere manier hooi aangeboden krijgen. Tip: lees hier het onderzoek! Erg leuk om te lezen. (Bron: The Horse)

Zowel het hooinet als de slowfeeder verlengt het eten van hooi. Alleen bij het eten uit een hooinet werd gefrustreerd gedrag geconstateerd terwijl bij de slowfeeder er een afname was van ongewenst gedrag. Zo zouden de paarden minder boos zijn en minder fel reageren wanneer iemand ze stoort bij het eten.  Een slowfeeder hooinet zou dus een toename van vriendelijkheid richting de mens geven - aldus het Franse onderzoeksteam. Volgens hen betekent dit dat het gedrag en welzijn van de paarden drastisch kan veranderen door de methode waarop je paard wordt gevoerd.

Voordelen slowfeeder

Volgens het Franse onderzoeksteam heeft een slowfeeder de volgende voordelen ten opzichte van een hooinet:

-        Volgens het Franse onderzoeksteam is een hooinet gemiddeld 6 uur eerder leeg dan een slowfeeder – dus veel beter voor de maag en minder kans op maagzweren.

-        Uit het onderzoek bleek ook dat er veel meer frustratie was tijdens het eten uit een hooinet.

-        Het is een duurzamere keuze

-        Sterkere kwaliteit dan een hooinet

-        Verkleint het risico op zandkoliek, verstoppingskoliek, en hoefbevangenheid.

-        Paard ademt minder ammoniak in dan wanneer hij van de stalbodem eet.

Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_4_

Onze slowfeeders

Er zijn verschillende soorten slowfeeders. Dit zijn de maattabellen voor onze slowfeeders.

Maattabellen voor onze slowfeeders: 

Slowfeeding hooinet Large 

Dit is de grootste variant en wordt bij voorkeur als permanente slowfeeder ingezet. Het liefste met een extra steun in het midden. Span dit hooinet bijvoorbeeld in de paddock en zorg ervoor dat je paard de hele winter droog hooi kan eten.

 Model InhoudMaaswijdte ene kantMaaswijdte andere kantMaaswijdte middenAfmeting net 
Large basic30 kg3,5 x 3,5 cm3,5 x 3,5 cm n.v.t. 180 x 105 cm 
Large 2+ 30 kg 3 x 3 cm 3,5 x 3,5 cm n.v.t. 180 x 105 cm 

Slowfeeding hooinet Medium

Deze variant is kleiner dan de Large, maar hier past nog steeds bijna een hele hooibaal in (100x50x50 cm). Ideaal wanneer je meerdere paarden voor langere tijd bezig wilt houden. 

 Model InhoudMaaswijdte ene kantMaaswijdte andere kantMaaswijdte middenAfmeting net 
Medium basic12 - 20 kg3,5 x 3,5 cm3,5 x 3,5 cm n.v.t. 154 x 105 cm 
Medium 2+12 - 20 kg3 x 3 cm3,5 x 3,5 cm n.v.t.154 x 105 cm 
Medium 3+12 - 20 kg3 x 3 cm3,5 x 3,5 cm 4 x 4 cm154 x 105 cm 
Medium 4+12 - 20 kg3 x 3 cm 3,5 x 3,5 cm 3 x 3 en 3 x 3 cm 154 x 105 cm 

Slowfeeding hooinet Small

Ook al heet deze variant Small, hier past nog steeds 5 tot 12kg hooi in. Makkelijk voor in de stal (zorg dan wel dat het net niet op de grond hangt).

 Model InhoudMaaswijdte ene kantMaaswijdte andere kantMaaswijdte middenAfmeting net 
Small basic5 - 12 kg3,5 x 3,5 cm3,5 x 3,5 cm n.v.t. 120 x 90 cm 
Small 2+5 - 12 kg3 x 3 cm3,5 x 3,5 cm n.v.t.120 x 90 cm
Small 3+5 - 12 kg3 x 3 cm3,5 x 3,5 cm 4 x 4 cm120 x 90 cm
Small 4+5 - 12 kg3,5 x 3,5 cm 3,5 x 3,5 cm 3 x 3 en 3 x 3 cm 120 x 90 cm

Slowfeeding hooinet Mini 

Heb je de beschikking om je paard 2x per dag bij te voeren? Denk dan aan deze slowfeeder! Past genoeg hooi in om je paard/pony langdurig bezit te houden.

 Model InhoudMaaswijdte ene kantMaaswijdte andere kantMaaswijdte middenAfmeting net 
Mini basic4 - 6 kg3,5 x 3,5 cm3,5 x 3,5 cm n.v.t. 90 x 90 cm 
Mini  2+4 - 6 kg3,5 x 3,5 cm3 x 3 cm n.v.t.90 x 90 cm 
Mini 3+4 - 6 kg3 x 3 cm3,5 x 3,5 cm 4 x 4 cm90 x 90 cm 
Mini 4+4 - 6 kg3,5 x 3,5 cm 3,5 x 3,5 cm 3 x 3 en 3 x 3 cm 90 x 90 cm 

Slowfeeding hooinet Micro

De kleinste variant in de slowfeeder range. Ideaal voor bijvoorbeeld in de trailer of als je paard alleen op een specifiek moment op de dag een slowfeeder nodig heeft.

 Model InhoudMaaswijdte ene kantMaaswijdte andere kantMaaswijdte middenAfmeting net 
Micro basic1 - 2 kg3,5 x 3,5 cm3,5 x 3,5 cm n.v.t. 90 x 60 cm 
Micro  2+1 - 2 kg3,5 x 3,5 cm3 x 3 cm n.v.t.90 x 60 cm 

Slowfeeders

HEADER_BLOG_34_

Welke kies jij?

Weet jij al of je overstapt op een slowfeeder en welke maat je zou moeten kiezen? Mochten we jou nog ergens mee kunnen helpen dan horen we dat natuurlijk graag. Laat het ons weten en neem contact op.

Kan mijn paard het West-Nijl virus krijgen?

westnijl-virus-paard-nederland

Op dit moment is er nog geen melding van het West-Nijl virus bij een paard in Nederland gemeld. Alleen het virus is zich wel verder aan het verspreiden. Nog niet bij paarden, maar al wel bij vogels - ook in Nederland. Moeten we ons zorgen maken? Lees het in ons blog.

Lees meer

De ideale Bucas paardendeken voor de herfstdagen

bucas-deken-voor-de-herfst

Het is bijna zover, eind september is het officieel herfst. Mocht je op zoek zijn naar een (nieuwe) paardendeken voor jouw paard of pony, dan is het soms lastig om een keuze te maken. Bucas heeft voor vrijwel ieder weertype een deken ontwikkeld. Maar hoe maak je nu een juiste keuze? Lees het in ons blog.

Lees meer

Het onderhouden van het leder van je paard

leder-onderhoud-paard

Je wil natuurlijk dat je leder lang mooi blijft. Dan is goed onderhoud erg belangrijk. Maar hoe vaak moet je je leder nu eigenlijk invetten? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet en vertellen je hoe jij het beste je leder kan onderhouden.

Lees meer

Minder stress dankzij een dopingvrije paddenstoel

Dopingvrije paddenstoel voor paarden

Een gestrest paard kan vervelend zijn. Is jouw paard snel gestrest bij spannende situaties zoals wedstrijden, op de trailer of een verhuizing? Of kan je paard in de dagelijkse training wel wat meer innerlijke rust gebruiken? Misschien is de ChillPill dan wat voor jouw paard! In dit blog vertellen we je meer over deze bijzondere pil op basis van een paddenstoel. 

Lees meer

Wat voor effect heeft de droogte in Nederland op paardenliefhebbers?

droogte-nederland-paarden

Klimaatverandering is over heel de wereld een groot probleem. Ook in Nederland hebben we er last van. Warmte en droogte is iets wat hier natuurlijk bij komt kijken, hierdoor groeit het gras minder goed. Dit heeft natuurlijk invloed op de weilanden waar onze paarden instaan, de weilanden worden dor en droog. Meer weten over klimaatverandering en je paard? Lees het in ons blog.

Lees meer