Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Adem halen of ademen?

  • Ademhalen of ademen, wat is het eigenlijk?
  • Waarom doen we het?
  • Hoe kan het onze prestatie beïnvloeden?

We halen adem om ons lichaam te voorzien van zuurstof, wat nodig is om onze spieren te laten functioneren. Bij inademing komt er zuurstof binnen en we blazen vervolgens lucht uit die rijk is aan koolzuurgas (CO2). Niet alleen onze spieren hebben zuurstof nodig om te kunnen functioneren, ook onze organen en hersenen kunnen niet zonder.

Ademcentrum

Wanneer we op een juiste manier ademhalen is de verhouding tussen zuurstof die binnenkomt en koolzuurgas dat weer naar buiten gaat goed. Als we als volwassenen relatief ontspannen zijn, halen we tussen de zes en twaalf keer per minuut adem. Dit proces verloopt automatisch, hoeven we niet over na te denken, kost geen moeite en verloopt vloeiend. Het ademcentrum, een deel in de hersenen, regelt dit allemaal voor ons. Dat centrum geeft aan de hand van de zuurgraad in ons bloed aan hoe vaak we adem moeten halen.

Buikademhaling

In de ideale situatie is het zo dat er sprake is van een buikademhaling, dat houdt in dat de inademing diep is en dat bij het inademen de buik uitzet. Bij stress en spanning, raakt vaak ons ademcentrum van slag. We gaan sneller ademen en vaak meer via de borstkas (minder diep, geen gebruik meer van onze buik). Hierdoor ontstaat er een verkeerde verhouding tussen de hoeveelheid zuurstof die er binnenkomt en de koolzuur dat ons lichaam weer verlaat. In een extreem geval kan dit leiden tot hyperventilatie. Door de verkeerde verhouding van zuurstof en koolzuur geeft ons lichaam een panieksignaal af, ons lijf krijgt te weinig zuurstof binnen. Hierdoor raakt het lichaam ook weer in de stress en kunnen er klachten ontstaan als hartkloppingen, duizeligheid en misselijkheid.

Hyperventilatie

Bij spanning en stress, bijvoorbeeld voor een wedstrijd, komt hyperventilatie nog wel eens voor. Dit is erg vervelend omdat het vaak een cirkel is die lastig te doorbreken is. Het aanleren van een betere ademtechniek, waarbij je meer gebruik maakt van buikademhaling of bijvoorbeeld hartcoherente ademhaling, en je die eigen maken in een rustige omgeving, kan hierbij goed helpen.

Eigenlijk zou het zo moeten zijn dat we niet meer praten over ademhalen maar over ademen. Want we hoeven/moeten onze adem niet halen. Ons lichaam ontvangt zuurstof, wij ademen!

Oefenen

Dit kun je oefenen door rustig in te ademen door je neus en uit door je mond, waarbij je je concentreert op de uitademing en met steeds een à twee seconden rust voor je weer in ademt. Het is de bedoeling dat je je mee laat nemen met het ademen, waarbij er sprake is van rust, diepte en een middenrif wat mee naar beneden gaat en je buik die naar buiten gaat bij een inademing. Om het makkelijker te maken tijdens het oefenen kun je bijvoorbeeld je handen op je buik leggen en dan naar je handen ademen. Je visualiseren dat je een zuurstof belletje bent wat via je neus, door je keel, luchtpijp, longen, middenrif naar je handen gaat en vervolgens weer langzaam naar buiten vliegt via je mond.

Hartcoherentie

Een andere methode om dit te leren is door te werken met hartcoherentie. Coherent betekent samenhangend, in harmonie. Wanneer je hart coherent kunt leren ademen komen je hartslag en ademhaling met elkaar in harmonie en inmiddels heeft onderzoek doen uitwijzen dat deze manier van ademen zorgt voor het verlagen van onbalans in je zenuwstelsel en zorgt voor een verlaging van stresshormonen.

Ook zorgt goed ademen dus voor een juiste balans en controle van je eigen lijf en de aansturing van je spieren. Als je dus aan het paardrijden bent, is ademen essentieel voor een goede prestatie. Wij zien dit als de basis tijdens je voorbereiding. Voorbereiding krijgt al een heel andere betekenis dan je waarschijnlijk gewend bent, stel je bent op wedstrijd en je moet je voorbereiden, hoe doe je dat? Wat wij veel zien en horen is dat de meesten met het paard bezig zijn, alles moet kloppen, materiaal, voeding en dan het inrijden. Alle aandacht gaat naar het paard, goed inrijden en voorbereiden op de wedstrijd, nog even wat zaken doornemen van de training en zorgen dat hij goed loopt.

Eigen voorbereiding

Ga nu ook eens kijken naar je eigen voorbereiding, wat moet er bij jou qua gevoel allemaal kloppen? Wanneer kan je het paard goed laten lopen? Wat moet jij hier specifiek voor doen? Dit is dus je eigen voorbereiding en dat begint bij ademen, zorg dat dit ontspannen en goed is, van daar uit kun je uitbouwen. Denk hierbij aan lichaamsspanning, focus en simpelweg je taken die je moet uitvoeren, als je hier mee bezig kunt blijven zonder je af te laten leiden, dan behoud je de juiste verbinding met je paard. Lukt dit niet en ben je bijvoorbeeld erg afgeleid door je omgeving en kom je er niet meer uit, denk dan aan je ademhaling, deze is er namelijk altijd. Op deze manier leg je de focus weer heel snel bij jezelf en kun je van daaruit weer opbouwen en snel je taken weer oppakken.

Succes!

Wil je dit in de praktijk oefenen en onder stressvolle situaties nog steeds de controle houden?
Kom dan langs bij Ruiterfit of Eva Beun en wij helpen je graag.

Praat mee en reageer op Facebook (ga naar Facebookpost)

Delen: