Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Acute blessure


Bij een acute blessure zoals een verrekking, kneuzing, verstuiking, peesontsteking of peesklap, zijn er cellen beschadigd en reageert het lichaam hierop met een aantal ingewikkelde processen. De acute fase van een blessure duurt zolang de geblesseerde plek warm is, vaak is dat niet langer dan 3 dagen.

Direct koelen

Diverse reacties in het lichaam zorgen ervoor dat er onmiddellijk afweerstoffen naar het beschadigde gebied toevloeien. Deze afweerstoffen worden in vocht getransporteerd waardoor er rond de beschadiging vochtophoping ontstaat, de bekende ontstekingsreactie. Op deze manier kan het lichaam het probleem zelf oplossen. Het herstelproces zelf kan ook de oorzaak zijn van nog meer beschadigde cellen. Als de vochtophoping te groot wordt, kunnen gezonde cellen een tekort aan zuurstof krijgen. Het resultaat: nog meer beschadigde cellen en nog meer vochtophoping. Om deze verdere beschadiging van het weefsel te voorkomen, moet het natuurlijk herstelproces getemperd worden, zonder het af te remmen. Dit kan door de omgeving van het beschadigde gebied direct goed te koelen (ca. 10 minuten). De gezonde onbeschadigde cellen hebben, wanneer zij koud zijn, minder zuurstof nodig en er is dan ook veel minder snel sprake van zuurstoftekort. Hierdoor zullen dus uiteindelijk minder cellen beschadigen.

Stop de negatieve kettingreactie

Als reactie op een blessure worden in het lichaam ook gifstoffen aangemaakt (vrije radicalen). Dit proces is vergelijkbaar met het bruin worden van een appel in de open lucht (oxidatie). De vrije radicalen kunnen als een soort kettingreactie enorme schade aanrichten in alle lichaamsweefsels en kunnen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling naar een chronische aandoening. Het lichamelijke afweersysteem tegen vrije radicalen werkt onder andere met anti-oxidanten. Deze neutraliseren vrije radicalen en beschermen het lichaam tegen de schade die ze aanrichten. Onder normale omstandigheden heeft het lichaam de beschikking over voldoende anti-oxidanten. Bij een blessure wordt een grote hoeveelheid vrije radicalen aangemaakt en is het aan te bevelen om extra anti-oxidanten aan het voer toe te voegen. Vaak is het geven van anti-oxidanten gedurende zeven tot tien dagen voldoende.

NAF D-Tox en rozenbottel bevatten veel anti-oxidanten.

Meer weten?

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

Praat mee en reageer op Facebook (ga naar Facebookpost)

Delen: