De Paardendrogist maakt gebruik van cookies. Dit doen we om onze site persoonlijk en gebruiksvriendelijker te maken. Als je verder gaat accepteer je onze cookies.

Ja, ik ga akkoord

Wil je een betere weergave?
Draai je apparaat dan een kwartslag

Ziekte van Cushing

Ziekte van Cushing

Bij een hond die lijdt aan de ziekte van Cushing wordt teveel van het hormoon cortisol geproduceerd door de bijnierschors. Cortisol is een zgn. glucocorticoïde; glucocorticoïden bevorderen de omzetting van eiwitten en vetten in glucose. Hierdoor stijgt het bloedsuikergehalte in het lichaam.  Glucocorticoïden spelen ook een belangrijke functie bij het immuunsysteem en ze onderdrukken ontstekingsreacties. Bij stress neemt de afgifte van glucocorticoïden toe. Cortisol wordt dan ook wel het stresshormoon genoemd.

Oorzaken
In de meeste gevallen wordt de ziekte van Cushing veroorzaakt doordat de hypofyse te veel AdrenoCorticoTroopHormoon (ACTH) aanmaakt. ACTH stimuleert weer de afgifte van cortisol door de bijnierschors, waardoor er dus teveel cortisol geproduceerd wordt.  Genetische aanleg voor deze ziekte komt voor bij de Beagle, de Boston Terrier, de Boxer, Dashond, de Duitse Herder, de Dwerg- en Toypoedels en de Labrador Retriever. De oorzaak van het ontstaan van de ziekte van Cushing is een (goedaardige) tumor in de hypofyse of een tumor in de bijnier. De ziekte van Cushing kan echter ook veroorzaakt worden door langdurig gebruik van corticosteroïden als bijvoorbeeld prednisolon.

Symptomen
Een hond met de ziekte van Cushing drinkt en plast veel, hijgt meer omdat hij warmte slecht kan verdragen en heeft voortdurend honger. Vaak hebben honden met deze ziekte een opgezwollen buik en is er sprake van haaruitval op het hele lichaam. Daarnaast is de hond zwakker en futlozer dan normaal en neemt de spieromvang en -kracht af.

Behandeling
Het is in sommige gevallen mogelijk de tumor chirurgisch te verwijderen. Is dit niet mogelijk dan krijgt de hond een medicijn voorgeschreven dat de aanmaak van cortisol remt. Dit medicijn moet de hond levenslang dagelijks toegediend krijgen. De lusteloosheid, overmatig drinken, eten en veel plassen verdwijnen meestal binnen twee weken. Het verbeteren van de huid en vacht kost meer tijd: tot wel enkele maanden. Cushing symptomen die veroorzaakt worden door het medisch gebruik van corticosteroïden, verdwijnen meestal vanzelf als de behandeling afgebouwd of gestopt wordt.
 

Persoonlijk advies Terug naar boven