Vanaf 5 juli is achteraf betalen of via een automatische incasso niet meer mogelijk. Bestellingen kunnen uitsluitend worden betaald via IDeal, Sepa bankoverschrijving of Bancontact (België).

Zonnebrand

Kiyoh 8.3

Symptomen van zonnebrand

Wist je dat paarden net als mensen last kunnen krijgen van zonnebrand? Verbranding kan je paard veel ongemak bezorgen. Bij lichte/milde zonnebrand kunnen er rode en pijnlijke plekken verschijnen die warm aan kunnen voelen. Bij ernstige verbranding zijn er blaren gevuld met vocht zichtbaar. Wanneer de huid afsterft ontstaat er een wond of korst. De huid zal langzaam genezen en de korst zal na verloop van tijd loslaten. Dit kan een langdurig proces zijn. Daarnaast kan er mok (een verzamelnaam voor huidontstekingen aan de onderbenen) ontstaan. Is de huid ernstig aangetast, schakel dan een dierenarts in.

Oorzaken van zonnebrand

Je paard kan verbranden door direct zonlicht. De zon levert zowel zichtbare als onzichtbare stralen. Ultraviolette straling is onzichtbaar en daardoor kan deze straling ongemerkt zorgen voor verbranding van de huid.

Je paard kan ook zonnebrand oplopen door giftige fototoxische stoffen. Van planten zoals jacobskruiskruid, berenklauw, boekweit, rode klaver en luzerne worden er chemicaliën in de huid opgenomen die ervoor zorgen dat paarden gevoeliger worden voor het UV-licht.

Bepaalde supplementen en bijwerkingen van medicijnen kunnen ook voor verbranding zorgen. Check daarom altijd even de bijsluiter als je vermoedt dat je paard niet door de zon verbrand is.

Ook door een leverprobleem kan je paard indirect voor zonnebrand oplopen. Van jacobskruiskruid is bekend dat er leverschade ontstaat wanneer een paard dit binnenkrijgt. Deze leverschade veroorzaakt een overgevoeligheid voor de zon.

header_zonnebrand_5

Welke paarden lopen het meeste risico?

Paarden die de hele dag buiten staan lopen de meeste kans om te verbranden, maar toch is niet elk paard even gevoelig voor zonnebrand. Vooral paarden met veel witte aftekeningen of licht gepigmenteerde paarden lopen extra risico. Een dun- of onbehaarde huid verbrandt sneller dan huid met een dikke vacht. Deze gevoelige, vaak roze, huid bevindt zich bij paarden op de neus, lippen, onderbenen en soms ook de oren.

Voorkomen en beschermen

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen maar soms kan het gebeuren dat je paard toch zonnebrand krijgt. Zorg voor voldoende schaduw of haal je paard naar binnen op de momenten waarop de zon het sterkst is. Verwijder giftige planten uit de wei.

Probeer ontsteking van de wondjes te voorkomen door de neus goed schoon te houden. Koel en kalmeer de huid met een vette zalf (zoals zinkzalf) of lotion.

Ook kun je je paard voorzien van een Field Relief Muzzle. Dit is een handig neusnetje die je vast kunt maken aan het halster. Het houdt 80% van de schadelijke uv-stralen tegen. Daarnaast kan een goede zonnebrandcreme of sunblock voorkomen dat je paard verbrandt. Voor de benen zijn er speciale uv-werende beenbeschermers. Met een goede uv-werende vliegen- of eczeemdeken staat je paard veilig buiten.

Ondersteuning en bescherming bij zonnebrand

header_zonnebrand_6