Weerstand

Kiyoh 8.5

Een goede weerstand is belangrijk voor je paard. Maar wat is weerstand precies? Weerstand wordt bepaald door het immuunsysteem, dat fungeert als verdedigingssysteem van het lichaam van je paard. Het immuunsysteem voert afvalstoffen af en beschermt je paard tegen bacteriën, infecties en parasieten. Daarnaast hangt de weerstand ook af van de juiste voedingsstoffen, goede kwaliteit voeding, genoeg beweging en voldoende rust. De weerstand kun je onderverdelen in de fysieke en mentale weerstand. Beiden hebben een grote invloed op elkaar. Een gezond en fit lichaam is uiteraard beter in staat om infecties, zoals virussen en schimmels, goed en snel te overwinnen. Of, en in welke mate, een paard een schimmel of virus daadwerkelijk krijgt, hangt voor een groot deel af van de lichamelijke conditie van het paard. Een sterk lichaam kan meer verdragen en herstelt sneller. Factoren zoals stress, slechte leefomstandigheden, bepaalde geneesmiddelen en slechte kwaliteit voer hebben een negatieve invloed op de weerstand van je paard.

 

Welke paarden hebben een grotere kans op een verminderde weerstand?

Jonge, zieke, geblesseerde, pas geopereerde paarden en paarden die stressgevoelig zijn of in een stressvolle omgeving leven hebben vaak te maken met een verlaagde weerstand. Ook tijdens periodes van grote temperatuurschommelingen kan je paard last krijgen van een dipje. Het ene paard voelt zich wat minder aan het einde van het wedstrijdseizoen, de ander aan het eind van de winter en weer een ander heeft midden in het wedstrijdseizoen een dip.

header_weerstand_1

Waar kun je een verminderde weerstand aan herkennen?

Verminderde weerstand kan zich bijvoorbeeld uiten in een snotterige neus, hoesten, vieze ogen, mijten of klachten als mok. Ook kan je paard minder goed in zijn vel zitten of wat lusteloos zijn.

Wat kun je doen om de weerstand van je paard te verhogen?

Wanneer je paard 24 uur per dag buiten loopt kun je hem bijvoorbeeld ondersteunen door te zorgen voor een goede schuilstal, sociaal contact met soortgenoten, goede kwaliteit ruwvoer of eventueel een regendeken.Voldoende beweging en rust is belangrijk en probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen. Zorg naast voldoende beweging, voor frisse lucht als je paard op stal staat. Het kan helpen om je paard tijdelijk wat extra vitaminen en mineralen bij te geven.

We hebben supplementen in huis die de weerstand van je paard kunnen ondersteunen. Kies bij voorkeur een product dat de darmflora ondersteunt. Een gezonde darmflora is immers de basis voor een goede gezondheid. Ook goed ontwormen kan voorkomen dat je paard tijdelijk minder in zijn vel zit.

Na een operatie, een verwonding of een blessure, kunnen zwavel en anti-oxidanten het lichaam helpen bij een snel en goed herstel van beschadigd weefsel. Heeft je paard medicijnen gehad met een mogelijk negatief effect op de darmflora (zoals antibiotica)? Geef dan een voedingssupplement waaraan gist, probiotica en enzymen zijn toegevoegd.

Weerstand tijdens en na een ziekte

Een belangrijk onderdeel van het lichamelijke afweersysteem wordt gevormd door de witte bloedlichaampjes. Een virus dat het lichaam binnendringt wordt direct herkend als indringer. Een deel van de witte bloedlichaampjes zal het virus direct aanvallen en "opeten". Deze witte bloedlichaampjes worden samen met de gedode indringer door het lichaam afgevoerd. Een ander deel van de witte bloedlichaampjes gaat speciaal tegen het virus gerichte anti-lichamen maken. Deze anti-lichamen hechten zich aan de indringer en maken deze vervolgens onschadelijk. Terwijl het lichaam de juiste anti-lichamen aanmaakt, wordt het dier ziek (koorts). Het bekendste kruid dat een positief effect heeft op de aanmaak en de activiteit van de witte bloedlichaampjes is echinacea. De extracten van deze plant worden veel gebruikt ter preventie van ziekte, maar ook ter bevordering van een snel en goed herstel van zieke paarden. Andere kruiden die de afweermechanismen van het lichaam ondersteunen zijn onder andere rozenbottel, paardenbloem en brandnetel.

Ondersteuning bij verminderde weerstand

header_weerstand_2