Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Volledige supplementen

Met een voedingssupplement kunt u het rantsoen van uw paard beter afstemmen op zijn individuele behoefte dan met een standaard voer. Ieder paard heeft een andere behoefte aan bepaalde voedingsstoffen, afhankelijk van onder andere leeftijd (jong of oud), ras, conditie en de gevraagde inspanning. Het spreekt voor zich, dat paarden die drachtig zijn, zogen, in de groei zijn, ziek zijn of een bepaalde aandoening hebben een verhoogde behoefte hebben aan bepaalde voedingsstoffen. Het voordeel van een voedingssupplement is, dat u hiermee juist deze bepaalde stoffen in de juiste hoeveelheid en de juiste onderlinge verhouding kunt toedienen. Doordat voedingssupplementen direct door het lichaam worden opgenomen, kunnen de lichaamsprocessen heel snel reageren op de aanvulling. Met een volledig supplement, weet u zeker dat uw paard alle voedingsstoffen in voldoende mate en in de juiste onderlinge verhouding binnenkrijgt. En in een vorm die direct door het lichaam kan worden opgenomen.

Wanneer kiest u voor een volledig supplement?
1. Als een paard minder voer krijgt dan de door de fabrikant van het voer geadviseerde hoeveelheid (zoals een slechte eter of bij een afslankrantsoen).
2. Bij een rantsoen dat bestaat uit graan-, zemelen-, hooi- of kuilvoer.
3. Voor paarden op een onderhoudsbrok die zware arbeid moeten verrichten.
4. Voor paarden in de groei die op een standaard onderhoudsbrok staan.
5. Na ziekte, een operatie, verhuizing, enz.

U kunt vervolgens kiezen uit een basis supplement dat geschikt is voor ieder paard (volledig supplement), of voor een supplement dat speciaal ontwikkeld is voor de leeftijdsfase (zoals een opgroeiend paard of een ouder wordend paard), de omstandigheden van uw paard (zoals dracht of groei) of de gevraagde inspanning (sport, recreatie, fok, enz.). 

Paarden die een volledig uitgebalanceerd voer krijgen, dat is afgestemd op hun specifieke behoefte (zoals een merriebrok, veulenbrok, sportbrok, enz) en waarvan zij de dagelijks geadviseerde hoeveelheid krijgen en opeten, hoeft u in principe géén volledig supplement bij te geven.

Volledig supplement en andere toevoegingen
Een volledig supplement kunt u aan ieder basisrantsoen toevoegen. Bij de samenstelling van een supplement wordt er natuurlijk altijd rekening mee gehouden dat het paard naast het supplement ook voer krijgt. U kunt er dan ook vanuit gaan dat u met het supplement in principe niet zult overdoseren. Met de vitaminen en mineralen in het gras of hooi hoeft u, voor wat betreft overdosering, geen rekening te houden; deze worden naar behoefte opgenomen en zonodig weer door het lichaam uitgescheiden. Ook kunt u tegelijk met een volledig supplement gerust dagelijks kruiden(mengsels), lijnzaad, wortelen, omega olie, appelazijn of zeewier geven. Wat u niet moet doen is twee volledige supplementen tegelijk geven. Ook is het niet verstandig om naast een volledig supplement een vitamine E en selenium supplement te geven; deze twee voedingstoffen kunt u namelijk wel degelijk overdoseren. Als u hulp nodig heeft bij de berekening van de hoeveelheid vitamine E en selenium in het dagelijkse rantsoen, kunt u ons altijd even bellen of mailen.

Wel of geen aanvulling?
Een volledig voer van een gerenommeerde fabrikant, afgestemd op de specifieke behoefte van uw paard (zoals een merriebrok, veulenbrok of sportmix) is goed uitgebalanceerd en zo goed mogelijk afgestemd op behoefte van uw paard. Een rantsoen dat bestaat uit graan, zemelen, hooi of kuilvoer is dat zeker niet en dient over het algemeen aangevuld te worden met volledig voedingssupplementen.

Hoeveel voer geeft u?
Vergelijk de hoeveelheid voer die u geeft eens met de hoeveelheid voer die de producent van het voer adviseert. Geeft u veel minder dan deze hoeveelheid? Houdt er dan rekening mee dat uw paard naar verhouding dus ook minder vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Een paard kan qua energiewaarde wel genoeg hebben aan een halve kilo voer, maar als de dagelijks te voeren geadviseerde hoeveelheid 5 kilo is, dan krijgt uw paard elke dag dus maar 10% van de aanbevolen hoeveelheid vitaminen en mineralen. Dat kan op zich voldoende zijn, maar bij twijfel is het verstandig om het voer aan te vullen met één van onze volledige voedingssupplementen. 
 
Hoe intensief wordt het paard belast?
De behoefte aan voedingsstoffen van een prestatiepaard dat zes keer in de week traint, is natuurlijk heel anders dan de behoefte van een paard dat één keer per week een bosrit maakt. Maar ook de laatste heeft voor het goed functioneren van alle lichaamsprocessen wel voldoende vitaminen en mineralen nodig! Houd bij de keuze van het voer dan ook rekening met de gevraagde inspanning. Geef bij voorkeur dus geen sportbrok aan een recreatiepaard, geen onderhoudsbrok aan een sportpaard en geen opfokbrok aan een ouder paard. Omdat het helaas niet altijd mogelijk is om het voer volledig af te stemmen op uw paard, kunt u gebruik maken van de mogelijkheid om het rantsoen te optimaliseren met een volledig voedingssupplement dat wél is afgestemd op de hoeveelheid en soort arbeid van uw paard.

Mogelijk tekort?
Als uit bovenstaande blijkt dat er bij uw paard mogelijk sprake is van een tekort, geef dan één van onze volledige voedingssupplementen waarmee u het rantsoen van uw paard beter kunt afstemmen op zijn individuele behoefte. Bij enige twijfel over een mogelijk te kort aan bepaalde voedingsstoffen, adviseren wij u om uw dierenarts te raadplegen voor het samenstellen van een zo optimaal mogelijk rantsoen voor uw paard. 
 
Geen tekort?
Een paard dat een volledig uitgebalanceerd voer krijgt, dat is afgestemd op zijn specifieke behoefte (zoals een merriebrok, veulenbrok, sportbrok, enz.) en waarvan hij de dagelijks geadviseerde hoeveelheid krijgt, hoeft u in principe dus géén volledig supplement bij te geven. Voor het behoud van een goede gezondheid, optimale weerstand en een soepel bewegingsapparaat kunt u het rantsoen van uw paard natuurlijk wel aanvullen met gezonde extra's.

Kwaliteitsverschillen
Er is een enorm aanbod voedingssupplementen. Het verschil in kwaliteit berust voor een groot deel op de herkomst van de grondstoffen; alleen stoffen in hun onveranderde, natuurlijke vorm hebben de meest optimale werking. Voedingsstoffen die nagemaakt zijn door de chemische industrie lijken identiek, maar worden veel minder goed opgenomen en werken 50% tot 80% minder goed. Een ander belangrijk criterium voor de kwaliteit, is de juistheid van de onderlinge verhoudingen tussen de ingrediënten van een supplement; bepaalde mineralen worden alleen opgenomen als ook bepaalde aminozuren aanwezig zijn. Onze leveranciers zoals NAF en Farnam doen hier continu onderzoek naar en gebruiken uitsluitend natuurlijke grondstoffen.

Kieskeurige eters
Sommige paarden eten een supplement in poedervorm niet zomaar op. Ook kan het voorkomen dat het paard tijdelijk geen muesli of brok mag en er dus niks is om het supplement doorheen te mengen. Een oplossing hiervoor kan zijn om het te mengen met wat appelmoes, geraspte appel of wortel en eventueel nog wat korte stukjes hooi of luzerne bij te voegen. Als uw paard wel krachtvoer mag hebben, is een beetje slobber altijd een smakelijke oplossing. De meeste moeilijke eters zijn dan wel te verleiden tot het opeten van het supplement.