Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Verzorging na het werk

Na de training met je paard is het van belang dat je je paard een goede verzorging geeft voor je hem weer in de wei, paddock of op stal zet. Zo kan je door een goede “cooling down”  zorgen dat je paard weer op adem komt, zijn hartslag weer normaal wordt, en de afvalstoffen uit het lichaam afgevoerd worden. Dit is met name nodig om spier- en peesweefsel weer te herstellen en ervoor te zorgen dat je paard geen kou vat.


 

Uitrijden

Na het actieve werken met je paard, is het voor de ontspanning van de spieren heel belangrijk dat er goed uitgereden wordt. Eerst in een rustig drafje voorwaarts neerwaarts met ontspannen bovenlijn, de spieren ontspannen, en dan lekker uitstappen aan de lange(re) teugel. Ook voor de pezen en banden, is het goed om nog even op een harde ondergrond bijvoorbeeld het asfalt of een klinkerweg te stappen. Doordat deze ondergrond harder is dan in een rijbaan, ontstaan er meer trillingen in het paardenbeen, waardoor er meer doorbloeding optreedt.

Dit is van essentieel belang, omdat de doorbloeding met name in de pezen slecht is. Een pees kan je vergelijken met een kabel die uit allemaal kleine kabeltjes bestaat. In deze kabeltjes ontstaan tijdens het werken met je paard allemaal kleine scheurtjes. Omdat de benen van een paard zich nogal ver van het hart bevinden, is het belangrijk veel aandacht te besteden aan een goede doorbloeding, omdat de pezen hier kwetsbaar kunnen zijn. Het gebruik van inwendige supplementen en uitwendige verzorgingsproducten ter ondersteuning, kan elkaar hierbij versterken. Bijvoorbeeld Paardendrogist MSM Zwavel, Paardendrogist Equiflexion gecombineerd met een Cooling gel.

header_wassen

Wassen

HOOFD

Zorg voor een veilige omgeving voor jezelf en je paard, en zorg dat je genoeg ruimte hebt zodat je om je paard heen kunt komen. Let op scherpe uitsteeksels en een geschikte ondergrond, zodat je paard niet snel uit kan glijden. Als je paard nog niet gewend is aan wassen, begin dan met een zachte straal bij de benen of schouder. Ga dan geleidelijk langs het been omhoog of naar beneden. Draag voor je eigen veiligheid goede schoenen zodat je je niet bezeerd als je paard eventueel opzij springt. Soms is het handiger de eerste paar keer samen met iemand die je helpt het paard te laten wennen, of zelfs beginnen met een emmer met sop. Neem de tijd en blijf rustig als je paard nerveus wordt en zet hem niet vast als hij erg bang is. Jong geleerd is oud gedaan, is hierop van toepassing, want als paarden eenmaal gewend zijn aan wassen van lijf en benen, dan genieten ze ervan en is het soms een waar waterballet tijdens de wasbeurt. Sommige paarden drinken uit de waterslang, of staan zelfs bijvoorbeeld gewoon met de benen in een emmer.

Een lekkere poets- en wasbeurt kan de band met ruiter zeker op een positieve manier  versterken.

Gebruik een goede shampoo, die viezigheid en vuil verwijdert, maar de natuurlijke vetlaag van de huid niet aantast. De natuurlijke vetlaag beschermt je paard tegen regen en kou en  de geur van deze vetlaag helpt je paard bij communicatie met soortgenoten. Gebruik voor gewoon wassen bijvoorbeeld een shampoo die de natuurlijke Ph waarde van de huid beschermd. Bijvoorbeeld Hippique shampoo van Sectolin, of een shampoo met Tea tree voor een diepe reiniging en ter verzorging bij schilfers. Bijvoorbeeld NAF Teatree & Mint. De Paardendrogist Propolis Shampoo is ideaal ter verzorging of verzachting bij irritatie door insectenbeten. Je kunt ook Paardendrogist Mix & Spray Summer Sensation gebruiken voor een fris aangenaam gevoel in de zomer, en legt een geurmasker om je paard. Gebruik een overvloed aan water om de shampoo resten mee af te spoelen, omdat deze irritatie kunnen geven. Het overtollige water haal je daarna met een zweetmes weg. Doe daarna een fleecedeken op zodat je paard geen kou vat, en stap hem eventueel droog.

Denk tijdens het wassen ook aan de lastige plekjes zoals de koker of de uier en gebruik voor het schoonmaken hiervan alleen lauwwarm water.

Zeker in de koude maanden is het fijn om lauwwarm water te gebruiken. Toch worden paarden van koud water niet ziek, maar de spieren kunnen wel bevangen raken als je ze bij koude buitentemperaturen te lang met koud water afspuit. Bij meerdere aantastingen van het immuunsysteem zoals stress, slechte voeding en wassen met koud water kan je paard wel een verkoudheid oplopen. Maar meestal was er dan al sprake van een beginnend virus.  

Let op dat je je paard niet nat wegzet. De combinatie van tocht en kou is funest voor paarden.

Lichaamsverzorging