Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Stalbenen

Wat zijn stalbenen?

Heb jij je paard ‘s ochtends wel eens aangetroffen met dikke benen? De kans is groot dat je paard stalbenen had. Hoewel dit voornamelijk een winterkwaal is, omdat paarden dan meer op stal staan, kan het ook in de zomer voorkomen bij paarden die systematisch te weinig beweging krijgen.

Maar wat zijn stalbenen nu precies? Bij stalbenen zie je dat je paard dikke, opgezette benen heeft. Dit komt door een verminderde verminderde vocht- en bloedafvoer in de benen door het op rust staan op stal. In het hele lichaam worden lichaamsvloeistoffen aan- en afgevoerd via het bloedvaten- en lymfatenstelsel. Door een onbalans in het bloed- en lymfatenstelsel wordt er meer vocht wordt aangevoerd dan afgevoerd. Daardoor ontstaat er een ophoping. Meestal zijn de benen dik rondom de kogels.

Vaak zie je dat alleen de achterbenen opgezwollen zijn. Dit komt omdat een paard de achterbenen vaak minder beweegt dan de voorbenen. Kenmerkend voor stalbenen is dat de benen niet warm aanvoelen en weer dun zijn na beweging. Soms kan je paard een beetje stijf zijn.

Zijn alle benen van jouw paard gezwollen? Raadpleeg dan een dierenarts. Er kan dan wat anders aan de hand zijn. Ook als je paard één gezwollen been heeft is er vaak een andere oorzaak. Controleer je paard op wondjes die zwelling kunnen veroorzaken. Check of het been warm of pijnlijk is. Als dat het geval is, dan kun je ook het beste je dierenarts bellen.

header_stalbenen_2

Welke paarden lopen meer kans op stalbenen?

Stalbenen komen vaker voor bij paarden die op stal staan, sportpaarden en bij oudere paarden. Dit komt omdat oudere paarden vaak minder bewegen door hun leeftijd, hun circulatiesysteem al wat minder effectief is, en door lichamelijke beperkingen zoals artrose. Daarnaast lopen paarden die last hebben van stalbenen meer kans op mok omdat afvalstoffen worden opgestapeld in de onderbenen. Hierdoor is de huid gevoeliger en zullen wondjes minder snel genezen.

Wat kan helpen?

Bewegen, bewegen en nog eens bewegen! Beweging zorgt ervoor dat de benen weer dun worden. Het stimuleert de lymfebanen en herstelt de circulatie. Zorg ervoor dat je paard zoveel mogelijk uit zijn stal komt en ga een eind wandelen, longeren, geef je paard weidegang (of in de paddock als de wei te nat is), of ga lekker trainen onder het zadel of voor de wagen. 
Daarnaast zijn er supplementen die de afvoer van afvalstoffen en de doorbloeding ondersteunen zoals Kleefkruid, Brandnetel en Paardenbloem. Souplesse Mix bevat een effectieve combinatie van deze kruiden.

Ook het gebruik van stalbandages kan een oplossing zijn. Deze fungeren als een soort steunkousen. Maar in principe wordt dit alleen aangeraden bij paarden die last hebben van chronische stalbenen omdat het gebruik ervan het lichaam niet stimuleert om zelf wat aan de verminderde vocht- en bloedafvoer te doen.

Ondersteuning bij stalbenen

header_stalbenen_3