Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Senioren

Met het ouder worden verandert de behoefte aan bepaalde belangrijke vitaminen en mineralen van een paard. Een goed uitgebalanceerd rantsoen is een belangrijke voorwaarde om ook in de toekomst gezond te blijven. Als je paard een gezonde uitstraling heeft, zich goed voelt en voldoende eet, kun je ervan uitgaan dat het voer voldoende voedingsstoffen biedt. Aangezien er geen exacte leeftijdsgrens aan te geven is (het ene paard is oud met 12 jaar, de andere is nog jong met 20), is je eigen observatie doorslaggevend in de beslissing of je het rantsoen van je paard gaat aanpassen dan wel aanvullen. Voor het behoud van een goede spijsvertering, goede bloedsomloop en een optimale weerstand, kun je het rantsoen aanvullen met Appelazijn of kruiden zoals foenegriek, knoflook, paardenbloem, kleefkruid, brandnetel en zeewier.

Minder efficiënte spijsvertering
Een ouder wordend paard kan soms een wat minder fitte uitstraling hebben, wat langer doen over de verharing en wat sneller moe zijn. Eén van de meest voorkomende oorzaken hiervan is een minder goed functionerende spijsvertering. Bij het ouder worden kan de opname-capaciteit van eiwitten, kalk, fosfor en bepaalde B-vitaminen verminderen. Oudere paarden hebben dan ook vaak baat bij een aanvulling van vitaminen en mineralen, aminozuren, probiotica, gist en enzymen. Juist bij oudere paarden is het bovendien belangrijk dat je kruiden geeft die de spijsvertering stimuleren. 

Terugval in conditie 
Veel oudere paarden vallen in het vroege voorjaar en in het najaar wat terug in conditie. Dit uit zich onder andere in minder werklust, vatbaarheid voor infecties, slecht door de vacht heen komen of een doffe vacht. Juist dan is het belangrijk om de weerstand en conditie van je paard te ondersteunen. Vaak komt de terugval voort uit een kleine verstoring van het evenwicht in de darmflora. Door in deze periodes een ondersteundend supplement voor de weerstand bij te voeren ondersteunt je het lichaam op een natuurlijk en effectieve wijze om in een goed conditie te blijven. Laat ook regelmatig het gebit van je paard door de dierenarts of paardentandarts nakijken, want gebitsproblemen zijn een veel voorkomende oorzaak van een achteruitgang van de conditie bij oudere paarden.

Vitale spieren en gewrichten
De spierkracht van het ouder wordende paard wordt minder, het spiervolume neemt af en de gewrichten krijgen met slijtage te maken. Het paard is daardoor vaak 'startstijf'. Paarden die moeite hebben om op gang te komen, wat stijf en stram worden, artrose hebben en/of last hebben van vochtophoping kunnen erg gebaat zijn bij producten die de bloedsomloop stimuleren. Een goede doorbloeding is immers een absolute voorwaarde voor een goede aanvoer van voedingsstoffen en, nog belangrijker, een goede afvoer van lichamelijke afvalstoffen. Voldoende beweging (bij voorkeur dagelijks een aantal uren weidegang) is hiervoor een eerste vereiste. Helaas is dat, zeker in de herfst en wintermaanden, niet altijd mogelijk. Bovendien is het bij ouder wordende paarden niet altijd voldoende. Hoewel natuurlijke beweging niet door kruiden of voedingsstoffen kan worden vervangen, zijn er wel een aantal toevoegingen aan het voer die kunnen bijdragen aan een betere doorbloeding van de benen en het behoud van gezonde gewrichten. Oudere paarden reageren vaak ook heel goed op de aanvulling met MSM zwavel, een belangrijke bouwstof voor soepele, gezonde lichaamsweefsels.