Schuren

Kiyoh 8.5

Gebruik zodra het paard begint te schuren zo snel mogelijk een product dat de gevoelige huid beschermt en de gevolgen van insectenbeten verzacht. Ook het wassen van de staart en manen met een zwavel/teer shampoo kan tijdelijk verlichting geven. Met deze maatregelen kunt u voorkomen dat uw paard in een vicieuze cirkel terecht komt, waarbij de door het schuren geïrriteerde huid op zich al reden is om weer te schuren. Er is helaas niet één zalf of gel dat bij ieder paard helpt om het schuren te verminderen. Het enige dat u kunt doen is proberen op welke stoffen de huid van uw paard het beste reageert. Als het schuren ondanks uw aanpak toch ondraaglijk wordt, dan kunt u de dierenarts vragen om een behandeling waarmee de jeuk onderdrukt wordt.

Gecombineerde aanpak 
Bij een paard dat vooral in de zomermaanden last heeft van seizoensinvloeden is het gebruik van vliegenmiddelen haast onontbeerlijk. Laat u niet misleiden door het feit dat u geen mugjes ziet; de culicoïde is heel klein en moeilijk zichtbaar. De aanpak bestaat uit een gecombineerd gebruik van inwendige producten die de huid weerbaarder maken en die helpen bij de afvoer van afvalstoffen en uitwendige zalven/lotions met een verzachtende en kalmerende werking.

Paarden kunnen overigens om veel verschillende oorzaken gaan schuren. Zoals onder andere wormen (bij jeuk aan de staartwortel), schurft of luizen. Bij aanhoudende klachten en twijfel aan de oorzaak is het dan ook verstandig om uw dierenarts te raadplegen.