Kijk snel in onze Final Dekensale! Dekens van topmerken als Bucas en Horseware shop je nu met kortingen tot wel 50%!

Prikkelbare merrie

Van overgevoeligheid tijdens het rijden tot het vertonen van snel geïrriteerd of zelfs agressief gedrag; een rustige, meegaande merrie kan tijdens de hengstigheid veranderen in een onhandelbaar exemplaar en wordt dan al snel een pismerrie genoemd. Er zijn verschillende stadia van hengstigheid te onderscheiden.

In het eerste stadium vertoont uw merrie geen duidelijke tekenen van hengstigheid. Wel laat ze een hengst in haar nabijheid toe, en laat ze zich door hem aanraken. In dit stadium zal ze in de omgang nog niet zo lastig zijn. In het tweede stadium kromt uw merrie haar rug als de hengst in de buurt is, leunt tegen hem aan en "knippert" met de schede. Nu zal ze in de dagelijkse omgang al wat prikkelbaarder zijn. Het derde stadium kenmerkt zich door het duidelijk krommen van de rug, en uw merrie zal nu ook wat urine loslaten. In het laatste stadium vertoont uw merrie zelfs zonder dat er een hengst in de buurt is, alle verschijnselen van hengstigheid, en houdt ze haar staart opzij. In deze laatste twee stadia zal uw merrie het lastigst zijn in de omgang.

Al eeuwenlang gebruiken vrouwen kruiden zoals Monnikspeper, Bascilicum en Zilverkaars voor het verminderen van de ongemakken rond de menstruatie en het verminderen van wisselende stemmingen. In combinatie met kruiden die helpen bij de afvoer van afvalstoffen en met kruiden die helpen ontspannen blijken deze kruiden ook heel goed te werken bij merries die lastig zijn tijdens de hengstigheid. Wij horen erg veel positieve reacties over het gebruik van deze kruidenmengsels voor merries. Wij adviseren u bij aanhoudend ongewenst gedrag om ook veranderingen aan te brengen in de directe omgeving van de merrie, zoals een andere plek in de stal, andere paarden om haar heen en op andere momenten weiden.