Pollen in de lucht

Kiyoh 8.7

Pollen in de lucht

Als de natuur in bloei schiet, komen er weer pollen in de lucht. Net als mensen kunnen ook paarden last hebben van ronddwarrelende stuifmeelpollen van bomen, grassen of planten als deze in bloei staan. Elke plantensoort bloeit op een ander moment in het jaar en de bloeiperiode is niet overal in het land hetzelfde. Niet fijn als je paard last heeft van seizoensgebonden stressgevoeligheid. Het afweermechanisme van het lichaam raakt door de pollen van slag en dat kan zich uiten in bijvoorbeeld een loopneus of schudden met het hoofd. Als je vermoedt dat je paard allergisch is voor bepaalde pollen, kan een pollenkalender helpen om te achterhalen welke pollen de boosdoeners zijn.

Een hele effectieve oplossing is het gebruik van een masker dat de neusgaten beschermt tegen pollen in de lucht. De Net Relief is een goed draagbaar neusnetje dat alleen geschikt is om te gebruiken tijdens het rijden en bedekt de neusgaten vanaf de bovenlip tot aan de neusriem van het hoofdstel. Het geeft pollen minder kans om de luchtwegen te irriteren. Voor paarden is de wei hebben wij het Field Relief Max Vliegenmasker in ons assortiment. 

Op momenten dat er veel pollen in de lucht zijn kun je het paard ondersteunen met extra anti-oxidanten zoals MSM en bijenpollen en kruiden zoals echinacea en glidkruid (scuttelaria).