Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Onderhoud van de scheermachine

Door uw scheermachine op de juiste manier te gebruiken en te onderhouden, heeft u langer plezier van uw machine en scheermessen en krijgt u een mooier scheerresultaat. Om het apparaat in topconditie te houden is het verstandig om de instructies, zoals die vermeld staan in de gebruiksaanwijzing van de machine, nauwkeurig op te volgen. Elk apparaat is weer anders en kan specifiek onderhoud nodig hebben. Desondanks zijn er wel enkele algemeen geldende tips voor het onderhoud van scheermachines en tondeuses te noemen:

1     De vacht
Zorg ervoor dat de vacht van uw paard helemaal schoon is.
De beste manier om dit te bereiken is om de vacht te wassen voordat u aan de slag gaat. Stof en vuil zorgen voor een flinke slijtage van de messen en kunnen een streperig scheerresultaat veroorzaken. Denk er wel aan dat het haar na het wassen goed droog moet zijn, voordat u gaat scheren. Nat haar hoopt namelijk op tussen de messen, waardoor deze niet meer goed kunnen werken. Bovendien kan het de scheermachine beschadigen en maakt het de reiniging extra moeilijk.

2     Schoon
Het is verstandig om na iedere scheerbeurt de scheerkop van het apparaat te halen (indien mogelijk) en grondig schoon te borstelen. Controleer daarbij ook of alle tanden nog intact zijn. Ontbrekende of beschadigde tanden geven een streperig scheerresultaat. U kunt het mes dan beter vervangen. Gebruik voor het schoonborstelen het bijgeleverde borsteltje of een tandenborstel. Spoel de messen nooit af met water, daardoor roesten ze sneller.
Tondeuses en scheermachines kunnen, zeker bij intensief gebruik, zelf ook erg vuil worden. Als de machine een luchtfilter heeft moet ook deze regelmatig aan beide zijden schoongemaakt worden om opgehoopt haar te verwijderen.

3     Olie
De belangrijkste onderhoudgewoonte is het schoon en geolied houden van de messen. Tijdens het scheren beweegt het bovenblad snel op en neer over het onderblad; metaal tegen metaal geeft wrijving en daardoor ook veel warmte en slijtage. Een smeermiddel is daarom een absolute noodzaak. Olie de messen tijdens het scheren elke 5-10 minuten en na iedere scheerbeurt. Ook een nieuwe machine moet eerst geolied worden voor gebruik; de olie die in de fabriek is aangebracht is soms al grotendeels ingedroogd. Gebruik altijd een olie die specifiek bedoeld is voor het oliën van scheermachines, andere oliën zijn niet geschikt.

Houd de machine met de kop naar beneden en laat een paar druppels olie tussen de tanden, aan de zijkanten en - indien aanwezig - in de olie openingen lopen, terwijl de u de machine laat lopen. Zo worden achtergebleven haartjes verwijderd en de olie goed verspreid. Zet het apparaat dan uit en dep het teveel aan olie weg met keukenpapier of een schone doek. Zo voorkomt u dat er vettigheid in de vacht komt. Let erop dat u nooit de kop omhoog houdt onder het oliën; de olie kan dan de motor in lopen en de machine ernstig beschadigen.

Controleer tijdens het scheren regelmatig of de messen niet oververhit raken. Als u ze zelf niet kan aanraken op een prettige manier zijn ze te warm en kunnen ze de huid van uw paard irriteren of zelfs verbranden. Laat de messen eerst afkoelen of gebruik een andere scheerkop, voordat u doorgaat met scheren.

4     Scherp
Laat de messen op tijd slijpen. Over het algemeen is dit na iedere 3-5 scheerbeurten. Met botte messen scheert u langzamer, het resultaat is slechter en bovendien trekken de messen aan het haar i.p.v. het te snijden, wat erg onaangenaam aanvoelt voor het dier. Controleer of alle tanden van het mes nog intact zijn; als er tanden beschadigd zijn heeft het geen zin om het mes nog te laten slijpen en kunt u beter een nieuwe kopen. Voor sommige tondeuses is het niet mogelijk om de messen te slijpen. Dit staat bij de desbetreffende apparaten vermeld in de productinformatie. Voor de overige messen kunt u gebruik maken van onze slijpservice.

5     Aangedraaid
Problemen als “de messen kauwen aan de vacht”, “er blijven plukken haar staan” of “ze bewegen alleen maar en doen verder niets”, worden meestal veroorzaakt door een verkeerde spanning op het mes. Draai de stelschroef van de scheerkop niet te los maar ook zeker niet te strak.
Als de schroef te los zit, krijgt het mes geen vat meer op het haar en maakt hij eigenlijk alleen veel toeren, zonder dat u scheert. Bij een te vast aangedraaid mes, ontstaat er te veel wrijving tussen de bladen en moeten de motor en de aandrijving te hard werken om het mes te laten bewegen. Dit komt het scheerresultaat niet ten goede en overbelast de scheermachine, waardoor de levensduur verkort wordt.

6     Koolborstels
Als het scheerapparaat steeds langzamer scheert dan normaal of in kracht achteruit gaat, kan dit wijzen op versleten koolborstels. Deze zijn een onderdeel van de motor. De borstels moeten vervangen worden als ze tot de helft van de oorspronkelijke lengte afgesleten zijn. Vervang ze altijd allebei. Bij sommige apparaten worden reserve koolborstels geleverd. Kijk in de handleiding voor aanwijzingen hoe u de borstels kunt vervangen.

7     Bewaren
Bewaar uw scheerapparaat in zijn eigen bewaarbox op een warme, droge plek. Vochtige lucht is slecht voor de elektrische onderdelen; tenzij u een verwarmde opslagruimte heeft, kunt u het apparaat dan ook het beste binnenshuis bewaren.
Als u geen bewaarbox heeft, dan is een kleine (kunststof) gereedschapskist ideaal. Hierin is ook plek genoeg om alle bijbehorende benodigdheden, zoals extra messen en olie, netjes te bewaren.

Zorg dat de messen schoon en goed ingevet zijn voordat u ze weer voor de rest van het jaar opbergt. Een extra laagje olie aanbrengen helpt om roestvorming te voorkomen. Vergeet daarbij ook niet de onderkant. Een handige manier is om de kop in een vette doek te wikkelen en vervolgens in een plastic zakje te doen. Bewaar de kop altijd los van het apparaat.

Als u niet zeker weet hoe de koolborstels vervangen moeten worden, of de spanning op het mes wel juist is, komt er een raar geluid uit uw scheerapparaat of scheert hij gewoon niet goed… schroom dan niet om contact op te nemen voor deskundig advies.