Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Kracht- en ruwvoer

Paardenvoer is te verdelen in ruwvoer en krachtvoer. Het criterium om een voeder een ruwvoer of krachtvoer te noemen is de vezellengte van het voer. Ruwvoeders moeten namelijk een vezellengte hebben van minimaal 8 mm. De meest gebruikte ruwvoeders voor paarden zijn gras, hooi, kuilgras, stro en luzerne. Onder krachtvoer voor paarden verstaan we brokken en muesli’s en alle enkelvoudige granen en zaden. Gras is het belangrijkste basisvoer van paarden.

Het belang van ruwvoer
Paarden hebben ruwvoer nodig voor een goede darmwerking. Vezels, die volop in ruwvoer voor komen, stimuleren de darmbewegingen waardoor het voedsel beter gemengd en verteerd wordt. Ruwvoer is een belangrijke bron van energie en andere noodzakelijke voedingsstoffen. Ruwvoer is een essentieel onderdeel in het rantsoen van elk paard, want door het geven van voldoende ruwvoer functioneren de darmen optimaal en kan de energiebehoefte voor een groot deel gedekt worden. In ideale omstandigheden heeft een paard 24 uur per dag de mogelijkheid om ruwvoer te eten. Hieronder volgt een korte omschrijving van de meeste bekende soorten ruwvoer.

Gras vormt een  zeer voedzame voeding voor het paard én zorgt tevens tegelijkertijd voor beweging. De voedingswaarde van het gras is afhankelijk van het jaargetijde, de staat van onderhoud van de wei en het aantal paarden(of andere dieren) in het weiland. Gras is het voedzaamst in het voorjaar; het eiwitgehalte kan dan wel 28 % zijn en het energiegehalte kan gelijk zijn aan dat van een sportbrok!

Hooi is gras dat in de zomermaanden gemaaid en gedroogd is. Het is een veel gebruikt ruwvoer voor in de winter. Tijdens het drogen en bewaren van hooi gaat een deel van de vitaminen verloren. De energiewaarde van hooi is afhankelijk van de graskwaliteit en het droogproces. U kunt goed hooi herkennen aan de groengele kleur en de frisse geur.

Kuilgras is nog nat gras dat door fermentatie (proces waarbij bacteriën de natuurlijke suikers afbreken m.b.v. zuurstof tot melkzuur) geconserveerd wordt. Kuilgras is luchtdicht verpakt om bederf door teveel fermentatie te voorkomen en moet dan ook na opening binnen 3 tot 5 dagen worden opgevoerd. Kuilgras is relatief energierijk, maar bevat niet altijd de hoeveelheid structuurrijke vezels die een paard nodig heeft. Een bijkomend voordeel van kuilgras is dat het stofvrij is en om deze reden ideaal voor paarden die kampen met luchtwegproblemen.

Stro kan als ruwvoer dienen voor een paard en voor afleiding zorgen als een paard dit eet terwijl het op stal staat. Stro is onder te verdelen in haverstro, tarwestro en gerststro. Vooral haverstro vinden veel paarden lekker. Stro bevat levert weinig energie en voedingsstoffen; ongeveer de helft van wat hooi en kuilgras leveren. Alleen kan de hoeveelheid stof in stro een probleem zijn voor paarden met gevoelige luchtwegen. Verder wordt tarwestro veelal gebruikt als stalbodem, omdat het veel vocht opneemt.

Luzerne is een vlinderbloemige plant en erg rijk aan eiwit. Het bevat tevens veel calcium en weinig fosfor; voor paarden is dit een ongunstige verhouding. Door naast luzerne voldoende granen aan het paard te voeren (die rijk zijn fosfor en arm aan calcium) kan dit echter gecorrigeerd worden. Luzerne wordt als ruwvoer gebruikt, maar ook als krachtvoer.