Kijk snel in onze Final Dekensale! Dekens van topmerken als Bucas en Horseware shop je nu met kortingen tot wel 50%!

Insectensteek

Na een zachte winter zijn er in de zomer vaak veel insecten. Ze kunnen je paard veel hinder bezorgen. Wist je dat sommige paarden zelfs allergisch zijn voor de steken van bepaalde insecten? Sommige paarden gaan zelfs hard rennen uit angst voor de insecten.

Bij het steken brengt de vlieg, mug, wesp, daas, vlo, mier of ander insect een stofje in de huid, waardoor het bloed dat zij op willen zuigen niet stolt. Niet het prikken zelf, maar deze ingespoten stof veroorzaakt bij mens en dier een allergische reactie met jeuk, pijn of vochtophoping. In veruit de meeste gevallen verdwijnt de jeuk na een paar dagen en hoef je je verder geen zorgen te maken.

header_insectensteek_2

Ontstekingen

Bij de meeste paarden ontstaat na een insectenbeet een klein zacht bultje, maar bij sommige paarden kunnen dikke, warme vochtbulten ontstaan. Bij insectensteken is het belangrijk dat je controleert of de angel eruit is, omdat anders het risico op ontstekingen groot is. Een angel verwijder je met een pincet. Het wondje kunt u reinigen met een desinfecterende zalf of spray. 

Het belang van anti-oxidanten

Reageert je paard erg heftig op de steek, dan adviseren wij je om je paard een paar dagen anti-oxidanten bij te voeren voor een snelle en goede afvoer van de gifstoffen en het vocht. Uiteraard is het verstandig om je dierenarts om advies te vragen als de zwelling niet minder wordt. Houdt daarnaast ook goed in de gaten of je paard een versufte indruk maakt en of er sprake is van koorts.

Ongemakken verzachten

Het ongemak als gevolg van een insectensteek voor je paard kun je verzachten met een verzorgende, verkoelende huidzalf. Zorg er daarnaast voor dat er bijvoorbeeld een dazenval in de wei staat, en dat je paard indien nodig onder een vliegendeken en masker zet en spray hem in voordat je paard de wei ingaat. Vergeet niet om ook de moeilijk bereikbare plekjes mee te nemen om het je paard zo comfortabel mogelijk te maken. Eventueel is op stal zetten tijdens de tijdstippen waarop de meeste insecten aanwezig zijn ook een optie om je paard wat rust te gunnen.

header_insectensteek_3

Ondersteunende producten