Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Huid

De huid

De huid van een paard is, net als bij de mens, het grootste orgaan. De huid beschermt tegen trauma van buiten af, temperatuur en ziektekiemen die willen binnentreden. Daarnaast is de huid belangrijk voor het aanmaken van vitamine D, zweten en opslaan van vetten. De huid zit vol met receptoren, te gebruiken als zintuig.

De huid bestaat uit 3 lagen: de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid

De opperhuid

Deze laag bestaat zelf weer uit verschillende lagen maar word gezien als de buitenkant en voorziet het paard van bescherming. De opperhuid zit vol kleine receptoren die signalen afgeven van aanraking, temperatuur, druk, pijn en frequentie trillingen. Daarnaast is de opperhuid verantwoordelijk voor het aanmaken van talg, het reguleren van zweet en dient het als een barrière tegen binnendringend water.  

Verder is de opperhuid voorzien van nuttige voedingsstoffen zoals collageen, elastine en keratine. Die verantwoordelijk zijn voor de stevigheid, elasticiteit, pigment en bescherming van zwakkere delen.

De lederhuid

Deze laag word ook wel de dermis genoemd. De lederhuid is een diepere, dikke laag die vol zit met bloedvaten, zenuwuiteinden, lymfevaten, haarzakjes en zweetklieren. Deze laag is weer onderverdeeld in 2 lagen waarbij de bovenste laag een overgang vormt tussen de opperhuid en de tweede laag van de lederhuid. De tweede laag van de lederhuid is een constructie van weefsel en vezels die de huid voorzien van elasticiteit en zenuwen.

Aandoening aan de huid

Aandoeningen aan de huid kunnen worden onderverdeeld in 2 groepen: besmettelijke huidaandoeningen en niet besmettelijke huidaandoeningen. 

Besmettelijke huidaandoeningen

Besmettelijke huidaandoeningen gaan vaak snel over van het ene naar het andere paard. Direct contact met andere paarden is meestal niet eens noodzakelijk en kan ook overgebracht worden door de mens of instrumenten, zoals borstels. De meest voorkomende besmettelijke huidaandoeningen zijn schimmel en schurft maar ook parasieten zoals mijten en luizen vallen onder deze categorie. 

Vaak treden besmettelijke huidaandoeningen op zodra de weerstand van het je paard verminderd is. Kruiden zoals Paardenbloem, Brandnetel en Kleefkruid maar ook Appelazijn bieden belangrijke stoffen die het afweersysteem kunnen helpen.

Niet besmettelijke huidaandoeningen

Niet besmettelijke huidaandoeningen kunnen ontstaan door een grote scala van oorzaken:

Allergische reactie op insectenbeten, schoonmaakmiddelen of het inademen van pollen en/of stof. Hierdoor kunnen bultjes en kleine wondjes ontstaan.
Mindere functie van spijsvertering en verkeerd rantsoen waardoor er teveel suikers aangemaakt word en het eiwitgehalte te hoog is. Hierdoor kan staart- en maneneczeem en/of insulineresistentie ontstaan.
Door hormonale oorzaken kunnen huidaandoeningen als Cushing of auto-immuunziekten veroorzaken.
Huidverwondingen of kaalheid kunnen problemen geven door trauma van buitenaf of zonnebrand op lichte plekken

Raadpleeg voor het vaststellen van de diagnose altijd eerst uw dierenarts. Soms kan een niet besmettelijke huidaandoening wel besmettelijk worden; op bijvoorbeeld een mokplekje kan schimmel ontstaan, waardoor de mok/schimmel wel besmettelijk is en zich zal verspreiden.

Een jeukstillende shampoo of zalf voor paarden, zoals Paardendrogist Propolis shampoo of spray kan helpen om de huid te behandelen en klachten te verlichten. Tegelijkertijd zal moeten worden gewerkt aan de oplossing van de oorzaak. Die oplossing kan liggen in simpele aanpassingen in het voer tot uitgebreide allergietesten en behandeling door een gespecialiseerde kliniek.

Bijbehorende producten

Ontwerp_zonder_titel_16__1