Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Dazen

Dazen kunnen in bepaalde periodes een ware plaag vormen voor mens en dier. De beten van de aas zijn venijnig en doen flink pijn. In Nederland leven zo’n 35 verschillende soorten dazen. De meest voorkomende daarvan is de Regendaas. Deze daas is zo’n 1 cm groot, slank en grijs van kleur met een fijn vlekkenpatroon op de vleugels. Dazen worden vaak verward met horzels, maar dit is een totaal andere vlieg. De horzel is groter, harig en bruin en steekt bovendien niet, maar maakt wel een brommend geluid en legt eitjes op de benen van het paard. De daas daarentegen vliegt geruisloos, het vrouwtje is afhankelijk van bloed om zich te kunnen voortplanten en kan daarom gemeen bijten. Ze hebben namelijk een snuit die bestaat uit vele mesjes, en daarmee maken ze kleine sneetjes in de huid.

 

Voortplanting van de daas

De daas legt haar eitjes op planten die in een vochtige omgeving staan. Zonder vocht kunnen de uitgekomen larven niet overleven. In het voorjaar en zomer verpoppen ze zich tot volwassen dazen, waarna ze nog enkele weken leven. Er ontwikkelt zich maar 1 generatie per jaar en vaak komen er veel poppen tegelijk uit, zodat er plagen kunnen ontstaan. Omdat de larven pas ontpoppen wanneer het zwoel en warm weer is, zie je dat er voornamelijk in warme en vochtige tijden veel dazen zijn.

header_dazen_1

De venijnige beet van een daas

De dazen hebben het voornamelijk op paarden en vee voorzien, maar kunnen ook mensen aanvallen. Vooral bij hoge luchtvochtigheid, warm en windstil weer zijn dazen bijzonder hinderlijk. Ze komen af op uitgeademd CO2, warmte, beweging en mogelijk geur. Als het slachtoffer gevonden is, strijken ze snel neer en bijten dan vrijwel onmiddellijk. Alleen de vrouwtjesdazen bijten, zij hebben namelijk het bloed nodig om hun eitjes te laten rijpen. De mannetjes hebben alleen maar nectar nodig. De beet van de daas is erg krachtig en kan daardoor zelfs door dunne kleding heen gaan en is meestal ook goed te voelen. Na een beet kunnen dazen niet meteen wegvliegen, zodat ze dan redelijk gemakkelijk dood te slaan zijn.Sommige dazensoorten kunnen erg snel vliegen en snelheden tot 25 km per uur halen. De gemiddelde levensverwachting van een daas is ongeveer 6 weken.

Beschermen tegen dazen

Door het gebruik van een goede vliegenspray, -lotion of -gel ontstaat er een geurbarrière rond het paard, die het de dazen moeilijker maakt om hun slachtoffer te vinden. Het dragen van een vliegen- of eczeemdeken kan voorkomen dat het paard gestoken wordt op het lijf en een vliegenmasker vermindert gegarandeerd de hinder van dazen rond de ogen.

Om jezelf goed te beschermen tijdens het rijden, kun je wat dikkere, voldoende bedekkende kleding aantrekken. Zoals eerder gezegd kunnen ze door dunne kleding heen steken.Onderzoekers denken dat dazen meer aangetrokken worden door donkere kleding, dus het kan helpen als je wat lichte kleding aantrekt.

header_dazen_2

Ondersteunende producten