Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Vuurwerkangst

Vuurwerkangst bij honden

Veel honden zijn bang voor vuurwerk. Voor deze dieren is de maand december dan ook een ware kwelling. Sommige dieren zijn al weken voor de jaarwisseling erg gestressed. Ook komt het veel voor dat dieren weglopen van huis door de angst voor het vuurwerk met alle gevolgen van dien. Gelukkig kun je wat aan de angst van je hond voor vuurwerk doen! D.m.v. het associëren van lawaai (vuurwerk) met iets positiefs als het met de hond gaan spelen of de hond belonen kun je helpen om de schrikreactie van de hond op vuurwerk te verminderen. Ook zijn er tegenwoordig middelen verkrijgbaar die ondersteunend werken en een rustgevende werking hebben op de hond. Diepgewortelde vuurwerkangst is met geen pil of poeder weg te nemen, wel kun je met natuurlijke middelen uw hond ondersteunen bij hun angst of bij de training om over deze angst heen te komen.

Stappenplan met natuurlijke middelen

  1. Begin half november/begin december met een voedingsupplement dat een rustgevende werking heeft
  2. Oefen met (vuurwerk) geluiden d.m.v. zelf geluid te poduceren of een vuurwerk CD aan te schaffen en het volume langzaam op te bouwen. 

Oorzaken
Honden hebben een aangeboren angst voor geluiden. Dat veel honden bang zijn voor vuurwerk (en andere harde geluiden) is dus niet zo vreemd. Daarnaast kan een hond extreem angstig zijn voor vuurwerk door een traumatische ervaring in het verleden. Is er vroeger bijvoorbeeld eens een rotje naar uw hond gegooid op straat tijdens het uitlaten, dan kan je hond daardoor extreme angst voor vuurwerk hebben ontwikkeld. Ook kan het gedrag van de eigenaar van de hond een belangrijke rol spelen bij het bang zijn voor vuurwerk. Als je als eigenaar de hond troost als deze begint te blaffen of te janken als hij een harde knal hoort, beloon je zijn angstige gedrag op deze manier. Je versterkt dan (vaak onbewust) de angst van uw hond.

Gevolgen
Vuurwerkangst kan ervoor zorgen dat uw hond plotseling weer onzindelijk is. Ook veelvuldig blaffen en janken komen veel voor. Sommige honden kruipen het liefst zover mogelijk weg achter de bank en laten zich de hele dag niet weer zien. Als je hond de kans krijgt om het huis uit te vluchten tijdens het afschieten van vuurwerk, loop je het risico dat de hond wegloopt van huis of in blinde paniek de weg oversteekt en in het ergste geval aangereden wordt.

Verminderen van vuurwerkangst
Belangrijk is om het angstige gedrag van je hond niet te bevestigen! Dus als je hond schrikt van een harde knal, moet je de schrikreactie van je hond negeren en hier geen aandacht aan schenken. Het straffen van de hond als deze schrikt en in paniek raakt heeft absoluut geen zin. Je kunt het beste niets tegen de hond zeggen en de hond niet aan kijken als deze bang is, terwijl je gewoon doorgaat met waar je mee bezig was. Geef je hond niet de kans om weg te lopen van het lawaai en laat je hond alleen aangelijnd uit.

Laat je hond chippen indien dit nog niet gebeurd is! Mocht jouw hond weglopen dan is het opsporen van de hond veel gemakkelijker als deze gechipt is. Elke dierenarts, elk dierenasiel en zelfs de meeste hondenfokkers hebben tegenwoordig een zgn. chiplezer wat het opsporen van een weggelopen hond een stuk makkelijker maakt.

Bij sommige hondenscholen kun je met je hond een ‘’vuurwerktraining’’ volgen. Dit is zeker aan te raden als je hond extreem bang is voor vuurwerk. Door de gordijnen in huis dicht te doen en wat muziek op te zetten, hoort je hond de knallen van buitenaf minder goed. Er zijn ook CD’s verkrijgbaar die jouw hond kunnen laten wennen aan harde geluiden als vuurwerk. Door deze CD al een aantal weken voor Oud & Nieuw op te zetten en je hond hiermee te trainen, went de hond aan harde geluiden en is de kans groot dat hij minder heftig zal reageren op vuurwerk. Eventueel kun je door associatie van lawaai met het iets leuks doen of iets lekkers geven, je hond aanleren dat op het horen van harde geluiden iets positiefs volgt (dit gedrag belonen).

Ook zijn er bepaalde verdampers aanwezig die diereigen geurstoffen (feromonen) verspreiden die een rustgevende werking hebben op huisdieren. Deze geurstoffen zijn onschadelijk en kunnen niet door mensen worden waargenomen. Aangeraden wordt om reeds enkele weken voor de jaarwisseling tot een week na de jaarwisseling de verdamper in het stopcontact te steken in een ruimte waarin uw huisdier verblijft. Na ca. 2 weken zou de verdamper effect moeten hebben. De verdampers zijn verkrijgbaar bij je dierenarts.

Natuurlijke middelen
Er zijn goede natuurlijke middelen verkrijgbaar die een rustgevende werking op je huisdier hebben. Deze middelen hebben geen vervelende bijwerkingen en kun je gerust gedurende enkele weken geven. Omdat de ene hond veel heftiger reageert op een bepaald middel dan een andere hond is het aan te raden om al ruim voor Oud en Nieuw met een dergelijk middel te beginnen. Zo weet je hoe de hond op het middel reageert en in welke dosis je het moet geven.