Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

De oudere hond

Onze honden worden dankzij een betere voeding, verzorging en gezondheidszorg steeds ouder. We willen daardoor nog wel eens vergeten dat onze trouwe viervoeter gemiddeld op een leeftijd van 7 jaar al aardig oud is en voortaan een seniorhond genoemd mag worden. Bij de grote rassen begint het verouderingsproces zelfs al één of twee jaar eerder. Hij heeft op deze hogere leeftijd andere behoeften op het gebied van voeding en verzorging dan toen hij nog een jonge hond was. Daarnaast komt ook bij de hond de ouderdom jammer genoeg nogal eens met gebreken, dus waar moet u als eigenaar van zo’n senior nu eigenlijk extra rekening mee houden, zodat u hem nog een fijne oude dag kunt geven?

Gewicht
De ouder wordende hond gaat vaak toch wat minder bewegen dan in zijn jonge jaren. Als hij dan nog wel hetzelfde eet als eerder liggen de extra kilo’s lichaamsgewicht op de loer. Dit overgewicht is een dagelijkse belasting voor zijn gewrichten en vormt een risico voor de ontwikkeling van artrose. Zeker als uw hond al last heeft van stijve gewrichten is het erg belangrijk om op zijn gewicht te letten.  Omdat ook de spiermassa bij de seniorhond achteruit gaat, zorgt het extra gewicht er verder voor dat de hond slomer wordt, zich moeizamer beweegt en zijn uithoudingsvermogen achteruitgaat. Daarnaast heeft hij een grotere kans op de ontwikkeling van aandoeningen zoals hart- en longproblemen en suikerziekte. Naast voldoende en passende beweging kunt u uw hond speciale seniorenvoeding geven om o.a. gewichtsproblemen te voorkomen en te verhelpen. Dit voer is namelijk energiearmer dan het gewone standaard voer. Ook zijn er verschillende voedingssupplementen die uw hond kunnen ondersteunen bij het afvallen.

Seniorenvoeding
Naast een lagere energiedichtheid van het voer, hebben honden ouder dan 7 jaar nog meer speciale behoeften met betrekking tot hun voeding. Oudere honden hebben een verhoogde kans op gezondheidsproblemen, zoals nier- en hartziekten en een verminderde weerstand. Ook hebben ze vaak een gevoeliger spijsverteringsstelsel, wat voor problemen als diarree of verstopping kan zorgen. De samenstelling van seniorvoeding is daarop afgestemd, met o.a. minder vet, zout, eiwitten en calorieën, aangepaste mineralen- en vitamineconcentraties en een grotere hoeveelheid vezels. Hart en nieren worden op deze manier zo goed mogelijk ontlast. Verder worden vaak extra anti-oxidanten toegevoegd voor een betere afweer of voedingsstoffen ter ondersteuning van het gewrichtkraakbeen. Er bestaan zelfs voeders die verbetering beloven bij dementie. Het voer zelf bestaat uit iets zachtere brokjes, zodat ze makkelijker te kauwen zijn. Samen met deze aangepaste voeding kunt u een supplement geven, dat uw hond extra hulp biedt bij specifieke problemen of ter verhoging van de weerstand.

Beweging & Spel
Genoeg beweging is voor elke hond belangrijk, daar verandert leeftijd niks aan! Er wordt jammer genoeg door veel eigenaren aangenomen dat als de hond een dagje ouder en wat trager wordt, beweging niet zo heel noodzakelijk meer is en de hond aan een paar keer per dag hetzelfde blokje om wel genoeg heeft. Een regelmatige en afwisselende beweging is voor de oudere hond juist ontzettend belangrijk om veel verschillende redenen. In de eerste plaats om zijn gewicht, spierkracht en conditie op peil te houden, maar ook om zijn gewrichten zo soepel mogelijk te houden en zijn hersenen te stimuleren. Bovendien is het natuurlijk gewoon erg leuk en gezond (ook voor u) om er lekker samen op uit te gaan of eens een spelletje te spelen. Let er wel op dat de hond niet oververmoeid raakt en houdt rekening met het tempo. Regelmatige beweging in één tempo met zoveel mogelijk rechte lijnen over een vlak terrein is het beste. Veel snelle wendingen, tegen de heuvel op lopen, in de lucht springen en traplopen is naast erg vermoeiend ook nog extra belastend voor de gewrichten. Als uw hond houdt van zwemmen is dit ook een prima optie, want het ontlast de gewrichten bijna volledig.

Artrose
Artrose is in principe gewrichtsslijtage, veroorzaakt door ouderdom, overbelasting of ontsteking. De gewrichtvloeistof en kraakbeen gaan in kwaliteit achteruit, waardoor de botvlakken tegen elkaar komen en daarop reageren door extra onregelmatig bot aan te maken. Hierdoor wordt het bewegen van het gewricht pijnlijk. Een gezegde wat zeker opgaat voor artrose is dat stilstand achteruitgang is, omdat beweging absoluut noodzakelijk is voor de verdeling en vorming van gezond gewrichtsvloeistof. Zonder voldoende gewrichtsvloeistof komen de gewrichtsvlakken tegen elkaar en verergeren de klachten. Naast voldoende beweging, een goede voeding en eventuele pijnstillers, kan uw hond erg veel baat hebben bij supplementen die chondroïtine, glucosamine en/of zwavel bevatten.

Vachtverzorging
Oudere honden hebben vaak moeite om door de rui heen te komen en verspreiden nog al eens de typische en voor onze neus minder prettige ‘oude-honden-lucht’. Om die lucht te voorkomen helpt het om de hond wat vaker te wassen met een lekkere hondenshampoo en een vachtspray te gebruiken, maar ook is het goed om de hond regelmatig en grondig te borstelen om de losse haren te verwijderen en de huidvetten goed over het hele lichaam te verdelen. Om de kwaliteit van de vacht en huid te verbeteren en de afvoer van afvalstoffen te ondersteunen kunt u essentiële vetzuren, zeewier of speciale vachtkruiden bijvoeren.

Gebit
De vacht is meestal niet het enige dat iets minder fris kan ruiken bij een seniorhond, ook het gebit verdient de nodige aandacht en niet alleen om de geur. Door ontstoken tandvlees en loszittende tanden of kiezen kunnen bacteriën vanuit de mondholte in de bloedsomloop terecht komen en zo in de nieren of het hart terecht komen en daar een ontsteking veroorzaken met alle gevolgen van dien. Het is belangrijk om van jongs af aan het gebit van uw hond fris en vrij van tandplak te houden door het geven van harde brokjes, kauwartikelen en het tandenpoetsen. Als er eenmaal tandsteen is gevormd of als er tanden loszitten is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan voor een uitgebreide gebitsbehandeling. Als de tanden daarna weer helemaal schoon zijn kunt u ze met tandenpoetsen schoonhouden. Gebruik hiervoor wel een speciale hondentandenborstel en -pasta. Het zal even wennen zijn voor de al wat oudere hond, maar hij is nooit te oud om te leren, dus gewoon een kwestie van even doorzetten!

Dementie
Bij honden treedt net als bij de mens op hogere leeftijd hersenveroudering op. Deze kan gedragsveranderingen veroorzaken zoals onzindelijkheid, doelloos rondjes lopen, staren naar de muur, veel meer slapen, zomaar beginnen te blaffen, de weg naar huis niet meer weten etc. Uit onderzoek is gebleken dat veel oudere honden met dementie-achtige verschijnselen een onderliggend nier- of leverprobleem hebben. Laat uw hond dus als eerste goed nakijken door de dierenarts.
Om de klachten te verlichten kunt u dagelijks een ondersteunend voedingssupplement aan uw hond geven. Zorg daarnaast voor structuur in zijn leven, want veranderingen kunnen hem behoorlijk van slag brengen en stimuleer hem geestelijk en lichamelijk met regelmatige beweging en spelletjes. En bovenal: geef hem heel veel liefde, want z’n zelfvertrouwen kan wel een steuntje gebruiken.

Ziekten
De oude hond heeft een verhoogd risico op allerlei ziekten. Symptomen van ziekte waar u zelf op kunt letten, zijn:

  • veel drinken en plassen
  • bloed bij de urine
  • vermageren
  • gedragsverandering
  • overdreven veel eten
  • slecht eten
  • hoesten
  • bulten
  • frequent braken
  • slecht zien
  • moeilijk lopen


Als u één of meerdere van deze symptomen bij uw hond ziet, kunt u het beste naar de dierenarts gaan voor verder onderzoek en een behandeling. Ook als uw hond nog helemaal gezond overkomt, kunt u preventief een uitgebreid senioronderzoek, d.w.z. een soort APK voor de oudere hond, laten doen om sluimerende gezondheidsproblemen op tijd te ontdekken.