Zomereczeem

Zomereczeem (ofwel: staart- en maneneczeem) is een allergische reactie op onder meer de steken van een mugje (culicoïde), dat vanaf het vroege voorjaar tot en met eind oktober actief is en dan vooral bij vochtige warmte, in de schemering en bij windstil weer. Een paard dat overgevoelig is voor het speeksel van deze mug krijgt jeuk, vooral bij de manen en aan de staartwortel. Het paard gaat schuren en de kwaal wordt van kwaad tot erger; de haren verdwijnen en er kunnen wondjes ontstaan. Als een paard eenmaal overgevoelig is, zal hij dat waarschijnlijk zijn verdere leven blijven. De allergie kan zomaar ontstaan; bij oudere paarden, die er voorheen nooit last van hadden, kan de allergie zich alsnog ontwikkelen. De oorzaak van zomereczeem wordt gezocht in een combinatie van erfelijke aanleg, verminderde afweer en de toename van het aantal mugjes door veranderde ecologische omstandigheden (zoals het verdwijnen van vogelsoorten die de mugjes opeten).

Gecombineerde aanpak
Zomereczeem is helaas nauwelijks te verhelpen. Onze ervaring is wél dat er natuurproducten zijn die de symptomen van de allergie kunnen verminderen. Zo helpen voedingssupplementen met organisch zwavel en krachtige anti-oxidanten, zoals koper, mangaan, zink en vitamine C het lichaam bij het onschadelijk maken van de gifstoffen, waardoor de reactie op de veroorzakende stof minder heftig is. En kruiden zoals knoflook, appel azijn en zeewier ondersteunen de bloedsomloop van het lichaam en helpen zo bij de afvoer van gifstoffen. Het is wel belangrijk dat u met deze producten in februari/maart begint en doorgaat tot eind oktober.

Met alleen de inwendige aanpak redt u het vaak niet om zomereczeem volledig de baas te worden. Zodra uw paard begint met schuren, is het van het grootste belang dat u uitwendige producten gebruikt die de overlast helpen verminderen en het herstellend vermogen van de huid ondersteunen waardoor uw paard zal stoppen met schuren. Ook ontkomt u vaak niet aan het gebruik van middelen die vliegen weren en ervoor zorgen dat het beruchte mugje bij uw paard uit de buurt blijft. 

U heeft binnen ons assortiment de keuze uit een grote hoeveelheid inwendige producten. Alle middelen zijn erop gericht om de ernst van de overlast te verminderen, en kunnen eraan bij dragen dat uw paard pas later in het seizoen last krijgt. Grofweg zijn deze als volgt in te delen:

  • Kruidenproducten; ook voor deze producten geldt dat u ze langdurig moet geven. Losse kruiden (zoals knoflook, zeewier en brandnetel) en kruidenmengsels zijn zeer geschikt voor gebruik bij paarden met een lichte vorm van zomereczeem.
  • Voedingssupplementen; met deze producten kunt u in het begin van het seizoen met een lage dosering beginnen. Op dagen dat de overlast groot is, kunt u de dosering verhogen waardoor de ingredienten de lichamelijke afweermechanismen en het herstellend vermogen snel en effectief kunnen ondersteunen.
  • Omega oliën: producten op basis van essentiële omega vetzuren bieden een belangrijke ondersteuning voor de weerstand van de huid en kunt u het hele seizoen bijvoeren. Vaak is het resultaat met alleen deze producten onvoldoende, maar in enkele gevallen is dat wel het geval.

De keuze aan uitwendige producten voor de vermindering van de overlast is nog veel groter. Bij het maken van een keuze kan het helpen als u van te voren weet of u een product wilt op een vette basis of een niet-vet product.

  • Vette zalven en lotions houden de huid soepel en vormen door het vetlaagje een barrière voor insecten. Dit is met name het geval als u een dikke, vette (zink)zalf gebruikt. Het nadeel van vette lotions en zalven is dat er veel vuil in gaat zitten en ze op den duur de huid verstoppen waardoor het paard regelmatig gewassen moet worden. Hiervoor kunt u dan het beste een shampoo met zwavel/teer gebruiken (zoals ZT shampoo).  
  • Niet-vette lotions; deze zijn een stuk schoner in gebruik en hebben vaak ook vernevelbaar. Dit kan een groot voordeel zijn voor gebruik bij paarden die erg gevoelig reageren op het aanraken van de gevoelige huid.
  • Naast het gebruik van een product voor het verzorgen van de huid, is een product dat de insecten afweert vaak ook nog nodig.

    Het is helaas niet mogelijk om aan te geven welk product of welke combinatie de beste resultaten geeft. Elk paard reageert anders op de werkzame stoffen. Uitproberen blijft het enige advies!

Het gebruik van een zomereczeemdeken
Met een dergelijke deken beschermt u uw paard optimaal tegen de steken van de mugjes. Zomereczeemdekens zijn gemaakt van een elastische stof voor een uitstekende, aansluitende pasvorm. Hierdoor is de deken comfortabel draagbaar voor uw paard en krijgen mugjes geen kans om onder de deken te komen. Natuurlijk is het voor uw paard of pony mét een deken wel iets warmer dan zonder deken, maar omdat de dekens gemaakt zijn van goed-ademend materiaal dragen ze wel comfortabel. Om schuren van uw paard met de deken op te voorkomen is het raadzaam om de deken al op te doen voordat uw paard gestoken is en al jeuk heeft. Gebruik van de deken bij paarden die al heftig schuren en daar ook met de deken nog de gelegenheid voor hebben is niet aan te raden; de kans op een korte levensduur van de deken is dan redelijk groot. Omdat zomereczeemdekens gemaakt zijn van elastisch, goedademend materiaal zijn ze niet zo sterk dat ze bestand zijn tegen schuren. U kunt een paard niet dag en nacht met de deken op in de wei laten lopen; controleer elke dag of de deken nog goed zit en doe de deken zo mogelijk enkele uren ('s nachts) af.

Binnenhouden
De "allerbeste remedie" tegen de aandoening is om alle contact met de boosdoeners te vermijden. Zodra de temperatuur 's nachts boven ca. 10° komt is het raadzaam om het paard alleen tussen 10.00 en 15.00 buiten te laten en op warme bewolkte dagen helemaal binnen te houden. Een oplossing die steeds meer wordt toegepast is een deken waarmee u uw paard volledig inpakt. Deze deken biedt veruit de meeste paarden voldoende bescherming. Erg overgevoelige paarden hebben er soms niet voldoende baat bij.

Vaccinatie
Op het moment wordt er onderzoek gedaan naar het gebruik van de vaccinatie tegen huidschimmel bij paarden die last hebben van zomereczeem. Voor veel paarden lijkt deze enting een positief effect op de weerstand tegen jeuk te hebben. De vaccinatie moet wel preventief gebruikt worden, dus al ruim voordat het muggenseizoen aanbreekt en het paard jeuk krijgt. 
 

Toepassing

Assortiment

Speciaal voor

Onze merken

Kijk ook eens bij

Aanbiedingen

Nieuwe producten

Highlights

Assortiment

Onze merken

Speciaal voor

Aanbiedingen

Highlights

Nieuwe producten

Welltex: weldadige warmte

Zomereczeem een probleem?

Een selectie uit ons assortiment met de allerbeste producten voor sportpaarden

Gewrichten, pezen en banden

Elektrolyten

Energie en Conditie

Maag en spijsvertering

Spieren

Luchtwegen

Optimale concentratie

Smeren en masseren

Therapeutische hulpmiddelen

Dierenarts Henk Offereins

Paarden outdoordekens

Paarden zweet- en staldekens

Ponydekens

Speciale pasvorm

Overige paardendekens

Paarden zomerdekens

Halsstukken en accessoires

Jassen voor de hond

Bucas paardendekens

Horseware paardendekens

Topdekens van Horseware Rambo

Nieuwe producten

Nieuw: Voor een betere bloedsomloop

Aanbiedingen

Tip: Flexibel alle seizoenen door

Assortiment

Onze merken

Aanbiedingen

Highlights

Nieuwe producten

Speciaal voor nu!

Weldaad voor de rug en achterhand

Beenbeschermers met een extra werking

Spelen

In & om de stal

Vliegenbestrijding

Antibijt-producten

Highlights

Onze merken

Aanbiedingen

Nieuwe producten

Assortiment

Uw drogist

Onze merken

Paardrijhandschoenen

Therapeutische hulpmiddelen voor uzelf

Highlights

Schoenen en laarzen

Aanbiedingen

Nieuwe producten

Persoonlijk advies Terug naar boven